CONSTANŢA. Drumul până la aur, presărat cu sacrificii. Cristi ne arată cum se antrenează un campion în ciuda faptului că oraşul nu are locuri special amenajate: ''Iarna trecută ne-am încălzit foarte greu''
Dacă îți dorești să urmezi o carieră în sport, este important să alegi o activitate fizică potrivită pentru felul tău de a fi, astfel încât să poți obține cele mai bune rezultate. Acestea sunt sfaturile antrenorilor și sportivilor de performanță pentru viitorii tineri care vor să îmbrățișeze această carieră. Campion național și balcanic la atletism, disciplina triplusalt, Cristi ne-a dezvăluit care sunt secretele care duc la performanță, dar și ce presupune viața unui atlet.
Viața unui sportiv profesionist este pe cât de palpitantă, pe atât de grea. Disciplina este esențială în cariera sportivă. Însă, pe lângă aceasta, antrenamentele sunt de asemenea importante. Cristi face sport de la 14 ani, iar de la 16 ani și-a dat seama că vrea să tranforme pasiunea în carieră. Nu își vede viața fără sport, se antrenează de șase ori pe săptămână și încearcă de fiecare dată să dea tot ceea ce este mai bun.
„Facem exerciții pirometrice, adică unilaterale pentru explozie, detentă, mobilitate, avem și exerciții de forță, greutăți mari puse pe spate, să umflăm picioarele și să avem forță pentru a ne deplasa spre înainte, scări, tot așa pentru a ne dezvolta viteza de reacție”, a spus Cristi BOBOC, atlet.
Atleții care urcă pe podium înțeleg importanța unui stil de viață dedicat sportului. Aceasta implică de foarte multe ori și “sacrificii”, pentru atingerea performanțelor.
„Este un sport individual și trebuie să fii perseverent în ceea ce faci. Îmi iau și medicamentația, pentru că necesită o medicamentaţie, suplimente pentru că este un sport dur, proba triplusalt pune multă solicitare pe articulații”, a mai spus Cristi BOBOC, atlet.
„Munca aceasta presupune sacrificii: durere, nopți nedormite câteodată”, a spus Daniel COJOCARU, antrenor atletism.
Alimentanția este de asemenea esențială în pregătirea unui sportiv. Pe lângă antrenamentele propriu zise, mâncarea, spune Cristi, contează în proporție de 80%.
„Din alimentele sănătoase îți poți lua macronutrienții și nutrienții necesari, ai nevoie de proteină care ajută la refacerea masei musculare și carbohidrații care îți dau energie să poți duce antrenamentul la bun sfârșit”, a mai spus Cristi BOBOC, atlet.
Antrenorii și sportivii constănțeni au totuși o dezamăgire. Constanța nu beneficiază de locuri special amenajate în care iubitorii de sport se pot dezvolta. De multe ori aceștia sunt nevoiți să se antreneze pe vânt, ploaie sau chiar ninsoare.
„Ce este cel mai dureros că într-un oraș cum este Constanța, am ajuns în situația în care trebuie să contruism ceva modern, nou, dar ce facem cu cei care practică atletismul? Nu avem nicio bază în care să putem să ne desfășurăm măcar la un sfert din condițiile pe care le avem acum, activitatea”, a precizat Daniel COJOCARU, antrenor atletism.
„Iarna trecută ne-am încălzit foarte greu, făceam antrenamentul cu hainele pe noi și nu este normal pentru un sportiv de performanță care se afișează la campionatele naționale și la cele balcanice”, a spus Cristi BOBOC, atlet.
De-a lungul carierei sale, Cristi a luat multe medalii de aur, iar în 2018 a obținut titul de campion național și balcanic la atletism, disciplina triplusalt cu un rezultat de 16.37 metri. Acum pentru el urmează alte provocări: își dorește să participe la Campionatul Național în Aer Liber, la Campionatele Internaționale ale României, dar și la Campionatul Mondial de Atletism care va avea loc în Budapesta.