dobroge.tv

Live

Filmul incendiului de la Arhiepiscopia Tomisului. Peste 100 de pompieri s-au luptat mai bine de trei ore cu flăcările. IPS Teodosie s-a rugat alături de enoriași pentru stingerea incendiului

16 octombrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

A fost mobilizare de forțe la Arhiepiscopia Tomisului din Constanța sâmbătă seară după ce un apel la numărul unic de urgență 112 anunța un incendiu izbucnit la mansarda clădirii, acolo unde erau cazați călugări. Peste 100 de pompieri s-au luptat mai bine de trei ore pentru a stinge flăcările. Intervenția a fost îngreunată de vânt, iar flăcările s-au extins. De asemenea, bucăți din acoperiș și o turlă au căzut.

CITEȘTE ȘI: Arde Arhiepiscopia Tomisului! Au început să cadă bucăți din acoperiș - peste 70 de pompieri se luptă cu flăcările!

În momentul izbucnirii incendiului, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se afla în Catedrala Arhiepiscopală, la câțiva zeci de metri, acolo unde oficia Acatistul Învierii Domnului. Potrivit enoriașilor, la Catedrală s-a oprit curentul, iar Teodosie și-a păstrat calmul, a continuat slujba la lumina lumânărilor și i-a îndemnat pe enoriași să se roage ca flăcările să nu se extindă. Slujba a fost transmisă Live pe Facebook, iar la un moment dat a fost oprită brusc.

S-a stins lumina în Catedrală, am rămas cu lumânările, Înaltul ne-a îndemnat pe toți să rămânem să ne rugăm, am rămas și ne-am rugat, pompierii și-au făcut datoria. ÎPS a rămas acolo, am rămas toți, cu curaj până s-a terminat slujba”, a spus o enoriașă.

Iniţial, flăcările de la mansardă păreau că s-au stins însă, ulterior, zona a fost cuprinsă de un nor gros de fum, iar după câteva minute, flăcările au reizbucnit din cauza vântului şi au cuprins întregul acoperiş. Mai multe bucăți din acoperiș au început să cadă și inclusiv o turlă s-a prăbușit, după ce incendiul s-a extins pe o suprafață mai mare a mansardei, din cauza vântului.

La fața locului au fost mobilizați peste 70 de pompieri, cu șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de la un operator privat, trei autocisterne de la Primărie, o descarcerare, cinci autoscări, dar și două echipaje SMURD. În sprijin au fost trimise autospeciale de la ISU Tulcea și ISU Ialomița. Potrivit purtătorului de cuvânt la ISU Dobrogea, intervenția a fost îngreunată de vânt și de faptul că acoperișul clădirii este din lemn.

15 călugări s-au autoevacuat

Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a precizat că la momentul izbucnirii incendiului, în mansardă se aflau în jur de 15-16 călugări care s-au autoevacuat. Aceștia au încercat să stingă singuri flăcările, însă nu au reușit. De asemenea, alături de IPS Teodosie, la slujba de la Catedrală, se aflau 30 de enoriași.

El a mai menționat că la mansardă se aflau bunuri personale ale preoților și călugărilor cazați, lemne, dar și mobilă. Nu existau documente oficiale depozitate acolo. „Tot ce ar putea să ne afecteze, ar fi apa”, a mai declarat Eugen Tănăsescu. El a mai spus că nu se ia in calcul ca incendiul să fi fost „pus intenționat de o mână criminală”. 

Incendiul a fost localizat puțin după miezul nopții, pompierii estimând că a fost afectată o suprafață de aproximativ 800 de mp. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 01.27, însă pompierii au rămas în continuare acolo pentru îndepărtarea tuturor efectelor negative. Prima ipoteză ar fi că flăcările au inceput de la o lumânare uitată aprinsă, însă informația nu a fost confirmată de pompieri.

Ce spun pompierii

La ora 21.52, prin apel unic de urgență 112, am fost solicitați să intervenim la un incendiu izbucnit la mansarda Arhiepiscopiei din Constanța. La locul solicitării au fost alocate şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, cinci autospeciale de lucru la înălțime, o descarcerare, patru echipaje SMURD, trei autospeciale operative, o ambulanță din cadrul SAJ, iar de la Primărie și de la doi operatori privați din Constanța au venit în sprijin trei cisterne cu apă și o autospecială de stingere cu apă și spumă. De la ISU Tulcea, precum și de la ISU Ialomița au venit câte o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime, dar acestea au rămas în subunitățile noastre pentru asigurarea altor intervenții în caz de nevoie.

La locul intervenției nu au fost victime care să necesite îngrijiri medicale sau transport la spital. Incendiul a fost localizat la ora 00.02. În urma incendiului, a ars mansarda pe o suprafață de aproximativ 800 de mp. La ora 01.27 incendiul a fost lichidat dar echipajele de intervenție au rămas la locul solicitării pentru îndepărtarea tuturor efectelor negative”, a declarat Răzvan Parconie, purtătorul de cuvânt ISU.

CITEȘTE ȘIIMAGINILE DEZASTRULUI. Cum arată clădirea Arhiepiscopiei Tomisului după incendiul violent

Dosar penal în urma incendiului - ce spun polițiștii 

În cursul serii trecute, în jurul orei 21.50, polițiștii constănțeni au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, la clădirea Arhiepiscopiei Constanța, are loc un incendiu. 

La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliției municipiului Constanța, precum și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța și polițiști locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Constanța, pentru asigurarea unui perimetru de siguranță în vederea unei intervenții eficiente și rapide a pompierilor, dar și pentru restricționarea traficului rutier, acolo unde situația a impus-o. 

În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă. Cercetările continuă, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanții IPJ Constanța.

Care a fost cauza incendiului

Din cercetările efectuate la fața locului, cauza probabilă a incendiului este lumânare lăsată nesupravegheată”, a declarat Răzvan Parconie, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233