dobroge.tv

Live

Polițiștii constănțeni au confiscat peste 100 de kilograme de articole pirotehnice în doar câteva zile. Recomandările poliţiştilor

22 decembrie 2023
Publicitate

În aceste zile, prin mai toate piețele și marile magazine se găsește o gamă largă de materiale pirotehnice. Clienții au și de unde alege pentru că există o gamă variată de astfel de produse. Dacă unii au autorizație pentru a face a comerț cu astfel de produse, alții fac acest lucru ilegal. În doar o săptămână peste 100 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de polițiști. Polițiștii le recomandă celor care cumpără petarde sau artificii să fie atenție la etichetă.

Artificii, petarde și pocnitori - sunt doar câteva dintre zgomotele cu care ne-am obișnuit la trecerea dintre ani. Pe cât sunt de îndrăgite de unii, pe atât sunt de contestate de constănțenii care s-au săturat de sunetele puternice, în această perioadă a anului. Însă, nu toate sunt legale.

În doar câteva zile polițiștii constănțeni, au confiscat peste 100 de kilograme. De pildă, doar ieri, oamenii legii au ridicat, în urma verificării a opt piețe și 12 sedii comerciale, 35 de kilograme de articole pirotehnice care erau oferite spre vânzare fără respectarea normelor legale. Iar acțiunile vor continua și zilele acestea.

„Se va verifica legalitatea operațiunilor de deținere și comercializare a articolelor pirotehnice și vor fi efectuate activități cu rol preventiv pentru conștientizarea riscurilor la care se expun persoanele care folosesc articole pirotehnice ilegale sau nedestinate publicului”, a declarat agent șef adjunct de poliţie Olimpia CEARĂ, purtătorul de cuvânt IPJ Constanţa.

“Vom adopta întregul spectru de măsuri pentru asigurarea prevederilor legale în ceea ce privește operațiunile cu articole pe bază de amestecuri pirotehnice”, a spus col. Daniel FERENCZ, inspector șef IJJ Constanța.

Autoritățile le reamintesc constănțenilor că doar anumite materiale pirotehnice pot fi comercializate, iar pentru acestea este nevoie de autorizații special.

“Vor fi verificate modul în care sunt respectate prevederile legale privind comercializarea articolelor pe bază de produse pirotehnice și organizarea jocurilor de artificii. Au fost emise 33 de acorduri pentru comercializarea articolelor pirotehnice din clasa F1 și P1 și au fost solicitate 5 acorduri pentru jocuri de artifcii, au fost solictate două, trei fiind în curs de soluționare”, a spus col. dr. ing. Mihail-Cristian AMARANDEI, inspector șef ISU „Dobrogea”.

Articolele pirotehnice din clasa I, care sunt permise comercializării de societățile comerciale autorizate, sunt steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi pocnitori de Crăciun şi pentru petreceri, focuri, chibrituri şi beţişoare bengale, șerpi, minipocnitori cu confetti și granule scânteietoare.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

- între orele 24:00 si 6:00, cu excepția perioadelor și evenimentelor autorizate;

- la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri;

- la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațile electrice de înaltă tensiune, locuri de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, instalații de gaze;

- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

- pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

- la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Cei care comercializează articole pirotehnice ilegale riscă să stea în spatele gratiilor între trei luni și un an. De asemenea, cei care folosesc artificii din categorii interzise sau vând obiecte pirotehnice copiilor sub 16 ani riscă amenzi între 3.000 și 6.000 de lei.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233