dobroge.tv

Live

Eroii necunoscuți ai apelor. Marian și George povestesc ce presupune meseria de pompier scafandru: „Ești singur acolo şi nu te poate ajuta foarte repede cineva”

21 noiembrie 2023
Publicitate

Este frumoasă, însă și periculoasă! Pentru a o putea practica îți trebuie și un strop de nebunie, dar și multă pasiune. Aşa poate fi caracterizată în câteva cuvinte meseria de scafandru. Puțini sunt cei care se mai încumetă să o practice, iar cei care aleg acest drum, recunosc că nu este deloc uşor. Este nevoie de multă muncă, antrenamente, condiție fizică bună și un psihic extrem de stabil. Și asta pentru că, misiunile nu sunt de cele mai multe ori ușoare, ba din contră, sunt chiar dramatice, iar fiecare secundă contează.

Scafandrii pompieri sunt antrenați să acționeze în condiții dificile, inclusiv în ape adânci, în medii subacvatice și în situații periculoase. Aceștia trebuie să aibă abilități tehnice excepționale, rezistență fizică și mentală, precum și o pregătire riguroasă. Profesia de scafandru pompier este una remarcabilă care necesită dedicare, implicare și multă muncă.

Ei trebuie să fie atât din punct de vedere al pregătirii la un nivel foarte ridicat cât şi al pregătirii psihologice pentru că misiunile pe care le au de executat sunt foarte dificile, cu o mare încărcătură emoțională de multe ori şi atunci pentru a depăși impactul și momentul respectiv trebuie să aibă o tărie de caracter mare”, a declarat col. dr. ing. Cristian Amarandei, comandant ISU „Dobrogea”.

„Este foarte greu, dar dacă te pregătești din toate punctele de vedere și respecți o disciplină devine mult mai ușor”, a declarat col. Marian Ciulei, comandant Centru de Scafandrii ISU „Dobrogea”.

George este din Suceava, însă în urmă cu ceva ani, pașii l-au adus în Constanța. Din 2014 este instructor la Centrul de Scafandrii din cadrul ISU „Dobrogea”. Însă, drumul spre această meserie nu a fost deloc ușor. Au fost nouă ani de misiuni, antrenamente și muncă.

Să fi scafandru nu e greu dacă îți place foarte mult, dar mediul hiperbar e diferit. E frumos, dar prezintă hazardele lui. Trebuie luate în considerare toate riscurile care pot surveni. Mintea este unealta cea mai importantă pentru că trebuie să fi pregătit pentru orice risc, ești singur acolo şi nu te poate ajuta foarte repede cineva”, a declarat plt. adj. George Grosu, instructor Centrul de Scafandrii ISU „Dobrogea”.

Cel mai greu pentru un scafandru este să recupereze o victimă înecată într-o zonă greu accesibilă, unde chiar și ei se pot accidenta. Marea Neagră este extrem de imprevizibilă. Pericolele pândesc la orice pas și nici condițiile meteo nu sunt întotdeauna favorabile.

Au fost situaţii dificile de-a lungul timpului, datorită faptului că noi nu intervenim în condiții ideale, mediul ne solicită, dar alături de colegii mei am ieșit de fiecare dată fără incidente majore și sănătoși”, a mai declarat plt. adj. George Grosu, instructor Centrul de Scafandrii ISU „Dobrogea”.

George recunoște că nu toate intervențiile lor au avut un deznodământ fericit, de aceea tratează orice misiune ca pe o prioritate.

Perioada de căutare și factorul uman determină ca intervenţia noastră să fie una mai puțin fericită. Doar un singur caz în experiența mea: este vorba de o fetiță și un factor care a determinat această situație a fost apa foarte rece în care s-a înecat. S-a putut interveni, a fost resuscitată, dar ulterior am aflat că ea nu a supraviețuit”, a mai declarat plt. adj. George Grosu, instructor Centrul de Scafandrii ISU „Dobrogea”.

Orice misiune pe care o desfășurăm este grea prin gradul de dificultate ridicat, nicio intervenție nu seamănă cu altă intervenție. Este o provocare de fiecare dată când suntem solicitați”, a declarat col. Marian Ciulei, comandant Centru de Scafandrii ISU „Dobrogea”.

Scafandrii au costume speciale pentru misiunile sub apă. Sunt echipamente complexe menite să-i protejeze și să îi țină în siguranță. Acești profesioniști mai sunt numiți și eroii necunoscuți ai apelor.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233