dobroge.tv

Live

Ziua Dobrogei, sărbătorită în avans la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța

13 noiembrie 2023
Publicitate

Copiii au sărbătorit Ziua Dobrogei în avans la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. În cadrul simpozionului a fost amintită semnificația acestui moment istoric atât de elevii cât și de muzeograful, doctorul Lavinia Dumitrașcu. De la eveniment nu au lipsit nici spectacolele artistice.

Scurtă lecție de istorie la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța. Mai mulți elevi din orașul nostru au vorbit luni despre importanța zilei de 14 noiembrie. În urmă cu 145 de ani, regiunea noastră revenea la patria-mamă iar poporul român căpăta notorietate. Războiul de independență și Congresul de Pace de la Berlin au contribuit la aceste fapte, alături de personalităților istorice care au luptat pentru libertate.

„În acest război în care ai noștri au luptat și au murit pe front, România a obținut independența, dar a obținut și Dobrogea, pierzând, din păcate, Basarabia. Prințul Carol intra în Dobrogea, intra să-și ia în posesie pământul românesc pentru că Dobrogea, nu-i așa, este pământ românesc”, a declarat dr. Lavinia Dumitrașcu, istoric și muzeograf Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

La 14 noiembrie 1878 prințul Carol a lansat din Brăila „Proclamația către dobrogeni” și „Înaltul ordin de zi” către armată. Comunitățile din Dobrogea au crescut și s-au dezvoltat aici fără teamă, au studiat pe acest meleag și niciodată nu au existat discriminări.

„Să știți că era o populație românească destul de puțină, majoritatea erau turcii și tătarii cu care românii s-au înțeles întotdeauna cum se înțeleg și astăzi foarte bine. Vioara I într-adevăr a fost Kogălniceanu, a fost cel care a dat o legislație astfel încât să se întărească românismul aici, cu mocani mai ales, care se stabilesc aici”, a mai declarat dr. Lavinia Dumitrașcu, istoric și muzeograf Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Această dată reprezintă una dintre cele mai importante zile pentru noi ca români și mai ales ca dobrogeni. De-a lungul timpului regiunea asta în care trăim a fost una dintre cele mai disputate din toată țara deoarece are o frumusețe rară și multe bogății, multe resurse și plus multe porturi, adică deschidere la mare. În urmă cu 145 de ani, Dobrogea a intrat în componența României după un proces lung, anevoios și mult așteptat”, a declarat Eric Andrei Ursea, elev Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea” Constanța.

Câțiva elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Valu lui Traian au prezentat mai multe curiozități despre Dobrogea. De la eveniment nu au lipsit nici momentele artistice.

Ziua Dobrogei va fi sărbătorită și marți, 14 noiembrie, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233