dobroge.tv

Live

Cât costă vaccinarea antigripală şi în ce condiţii se efectuează în farmaciile din Constanța. ''Tatăl meu se vaccina și a trăit 109 ani''

10 noiembrie 2023
Publicitate

Cei care vor să se vaccineze antigripal o pot face și în unele farmacii din orașul Constanța. În multe dintre acestea, există personal special instruit care să-i ajute pe oameni să se simtă cât mai confortabil, însă există și o condiție. Constănțenii trebuie să nu fie la prima lor imunizare. De asemenea, farmaciile sunt dotate cu toate echipamentele necesare. Costul serviciului de vaccinare este între 10 și 15 lei.

„L-am luat prin rețeță și de obicei mi-l fac singură, dar fiind farmacia lângă circă, l-am făcut acolo”, a spus o constănţeancă.

A început vaccinarea antigripală și în farmaciile din Constanța. Cu prescripția de la medicul de familie la ei, unii oameni și-au administrat deja serul. Însă, nu orice farmacist poate face acest lucru.

„Ne-am înscris în acest proces pentru a ajuta pacienții. Am făcut cursuri speciale, formarea farmaciștilor pentru vaccinarea gripală sezonieră”, a spus Maricica TIȚOIU, farmacist șef.

Există spații special amenajate în fiecare farmacie pentru a se efectua procedura de vaccinare. De asemenea, farmaciile sunt dotate cu truse medicale de prim ajutor, recipiente speciale pentru deșeuri medicale și echipament de protecție. Însă, pentru cei interesați, există, printre altele, o condiție extrem de importantă! Aceștia nu trebuie să fie la prima doză de vaccin antigripal.

„În momentul în care pacienții vin, li se face o anamneză scurtă. Trebuie să îndeplinească anumite condiții: să nu fi avut anterior o alergie la orice tip de vaccinare, la componentele vaccinul și să fie clinic sănătoși”, a spus Maricica TIȚOIU, farmacist șef.

Gripa este o boală care scade imunitatea organismului, iar simptomele precum: febră, frisoare, dureri musculare sau în gât, deși par ușoare, sunt greu de suportat. În sezonul trecut, 98 de români au murit din cauza gripei. De aceea, persoanele în vârstă, copiii de la șase luni la cinci ani, bolnavii cronici, gravidele și personalul medical, ar trebui să se vaccineze.

„ Vaccinarea este o formă principală formă de prevenție a bolii și a complicațiilor care le dă această boală”, a precizat Maricica TIȚOIU, farmacist șef.

„Mă vaccinez în fiecare an. Tatăl meu se vaccina și a trăit 109 ani”, a spus o constănţeancă.

Imuzinarea în farmacii vine ca un ajutor pentru unii medici de familie, care uneori abia mai fac față numărului mare de pacienți care ajung la ei cu alte probleme medicale, mai grave.

„Acest lucru este util pentru fluidizarea sistemului de vaccinare. Mai ales în ziua de azi când sistemul nici nu prea funcționează. A crescut sincer foarte puțin procentul oamenilor care se adresă pentru vaccinare”, a spus dr. Camelia VASILESCU, medic de familie.

„E metodă foarte bună, că până acum aveau întâietate personale mai în vârstă și cum cabinetele medicilor de famile sunt pline”, este de părere un constănţean.

Există însă și constănțeni care nu sunt de acord cu vaccinarea în farmacii. Unii dintre ei consideră că doar un medic le poate oferi siguranță.

„Cred că fiecare ar trebui să stea pe nișa lui și să fie cel mai bun pe partea lui”, a spus o constănţeancă.

Costul serviciului de vaccinare în farmaciile constănțene variază între 10 și 15 lei.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233