dobroge.tv

Live

Angajații Casei de Asigurări de Sănătate din Constanța vor ieși din nou în stradă. Activitatea cu publicul este blocată pe perioadă nedeterminată

07 noiembrie 2023
Publicitate

„Rămânem din ce în ce mai puțini, munca este aceeași, ba dimpotrivă. Ne-a rămas singura soluție. Ne pare rău, dar nu avem ce face, dar asta este, nu avem altă soluție momentan”, a spus Ion Silviu CONSTANTIN, vicepreședinte CJAS.

„Salariile de bază variază între 3.000 și 3.400 de lei, în funcție de vechime. Nici măcar nu am primit un leu din 2018 încoace, deși volumul de muncă a crescut”, a spus Aurelia RĂDOI, purtător de cuvânt al CJAS.

Salariile mici și volumul mare muncă. Sunt doar două dintre motivele pentru care angajații Casei de Asigurări de Sănătate din întreaga țară au decis să intre în grevă.

„Deși proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică, ce nu erau vizați de proiectul legii. În aceste condiții, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaților a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente”, au transmis reprezentanții Blocului Național Sindical.

În luna iulie oamenii au ieși în stradă și și-au strigat nemulțumirile. Ba mai mult, au primit și promisiuni, însă fără niciun rezultat. Așa că angajații CNAS din mai multe județe, inclusiv Constanța au intrat în grevă. Sindicaliștii mai spun că odată cu anunțul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare, peste 100 de salariații din mai multe instuții județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public, acest lucru dăunând în relația cu cei peste 40 de mii de furnizori de servicii de sănătate punând în pericol:

• decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (spitale, farmacii);

• asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice;

• creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale;

• scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.

Angajații vor protesta și miercuri, 08 noiembrie, între orele 09.00-16.00, în fața tuturor Caselor Județene de Aisgurări de Sănătate. Constănțenii care au treburi de rezolvat la instituție trebuie să știe că activitatea cu publicul este blocată pe perioadă nedeterminată. Vor fi rezolvate doar urgențele precum: serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilități. Programul va fi între 08.00-09.00 și 16.00-17.00.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233