dobroge.tv

Live

Ziua Armatei, sărbătorită și la Constanța. Evenimentul a fost marcat la ''Monumentul Victoriei'' din Parcul Arheologic: ''Sacrificiile înaintașilor noștri ne-au redat astăzi o țară de care suntem mândri''

25 octombrie 2023
Publicitate

Zi de sărbătoare astăzi pentru toți soldații români. Ziua Armatei a fost sărbătorită și la Constanța. În cinstea memoriei eroilor Patriei căzuți la datorie, au fost depuse coroane și jerbe de flori. Evenimentul a avut loc la monumentul ,,Victoriei” din Parcul Arheologic.

Ziua Armatei României reprezintă un moment de prețuire și omagiu adus ostașilor români care au luptat pentru independența și integritatea teritorială a statului român. La Constanța evenimentul a fost marcat la „Monumentul Victoriei” din parcul Arheologic.

„Eroilor nemuritori din paginile istorie naționale le datorăm orice sacrificiu pentru a apăra România pe care ne-au lăsat-o. Armata trece permanent prin transformări structurale și organizatorice, continuă să se modernizeze și să-și consolideze capacitatea defensivă. Menținerea stabilității regionale în prezentul tot mai frământat de conflicte și provocări de securitate este obiectivul pe care concentrăm alături de alianții parteneri”, a spus cpt. Diana MARCU, Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”.

Izvoarele istorice atestă faptul că, la data de 25 octombrie 1944, după lupte grele și cu prețul vieții a 50.000 de soldați, orașul Carei a fost eliberat de sub ocupație străină. Victoria a fost posibilă în urma unei intense ofensive pentru eliberarea nord-vestului României, prin obținerea de victorii succesive la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj-Napoca, Oradea și Satu-Mare.

„Istoria ne-a învățat că dacă suntem uniți înseamnă că putem să vorbim de stabilitate, de protecție și de grijă față de cei vulnerabili. Valorile patriei sunt acolo unde vă duce gândul pe fiecare, unde vă bate inima și dorul”, a spus prof. dr. Constantin SCURTU, muzeograf Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” Filiala Constanţa.

„Sacrificiile înaintașilor noștri ne-au redat astăzi o țară de care suntem mândri, o țară pe care o prețuim și pe care suntem datori să o protejăm. Armata a fost un pilon de-a lungul timpului de stabilitate, de securitate și de identitate națională”, a spus Mihai LUPU, președinte CJC.

„Monumentul Victoriei” a fost dezvelit pe 25 octombrie 1968 de Ziua Armatei. Statuia este așezată pe o platformă de 600 mp şi are o înălţime de 15 metri. Aceasta înfăţişează o tânără care ține în mâna dreaptă o ramură de măslin.

„Autoritățile de la Constanța și de București au avut curajul să inaugureze un monument al victoriei care să reprezinte vitejia, eroismul, atenție! După cum arată monumentul, al cetățenilor români”, a spus prof. dr. Constantin SCURTU, muzeograf Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” Filiala Constanţa.

La „Monumentul Victoriei” din Parcul Arheologic a avut loc o ceremonie militară și religioasă. De asemenea, au fost depuse coroane și jerbe de flori pentru sufletele celor care au luptat și murit pentru țară.

La eveniment au fost prezente și autoritățile locale și județene, dar și mai mulți elevi de la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”.

Din 2002 și până în prezent, peste 32 de mii de militari români din toate structurile participă sau au participat la misiuni și operații internationale. Ziua de 25 octombrie a fost proclamată „Ziua Armatei României”, prin Decretul nr. 381 din data de 1 octombrie 1959.

Sursă foto: Primăria Constanţa

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233