dobroge.tv

Live

Uleiul uzat, unul dintre cele mai periculoase deșeuri. Constănțenii care duc uleiul folosit la un supermarket primesc în schimb o sticlă de ulei nou sau un detergent de vase

17 octombrie 2023
Publicitate

Un litru de ulei uzat aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apă. Acesta este unul dintre cele mai periculoase deșeuri. Unii constănțeni au înțeles cât de important este să protejăm mediul înconjurător. Alții, deși știu că poate afecta solul sau animalele, preferă să-l arunce la chiuvetă. Însă, uleiul uzat poate fi reciclat. Oamenii îl pot duce la un centru comercial din oraș. La schimb, constănțenii vor primi o sticlă de ulei nou sau un detergent de vase.

Uleiul uzat este unul dintre deșeurile periculoase. Acesta are un impact semnificativ asupra mediului și sănătății noastre. Atunci când este aruncat în chiuvetă sau toaletă, poate contamina apa. Substanțele chimice, precum metalele grele și cele cancerigene, pot cauza poluarea apei și afecta fauna și flora din ecosistemul acvatic. Lucru pe care îl știu și unii constănțeni.

„Îl reciclez de obicei. Îl strâng, nu-l arunc la canalizare sau undeva...”, spune o constănțeancă.

„Îl arunc, îl pun în sticluțe, dar până fac 1 litru vă închipuiți că durează”, spune o constănțeancă.

Reporter: Este important să reciclăm?

Constănțeancă: Este foarte important. În chiuvetă în niciun caz se înfundă scurgerea și este foarte important, da.

Uleiul vegetal uzat este considerat un reziduu extrem de toxic. Refolosit ar putea duce la dezvoltarea de celule cancerigene.

„Îl strâng în borcane acasă. Îl duc la țară că am casă și dau la câini, fac mâncare”, spune un constănțean.

„Îl dau la gunoi că nu am ce să fac cu el”, spune o constănțeancă.

În municipiul Constanța există foarte puține centre de colectare a uleiului uzat. Până nu de mult, acesta era adus la organizația non-guvernamentală „Mare Nostrum”. De asemenea, diferite companii au inițiat campanii de colectare. Acest lucru l-a făcut și un hypermarket din municipiu, iar constănțenii primesc și ceva la schimb.

„Este important să reciclăm uleiul, deoarece dacă se aruncă în chiuvetă, în toaletă se poluează mediul. La 3 litri de ulei uzat primesc un litru de ulei, iar la un litru de ulei uzat primesc un detergent de vase”, a declarat Mariana Ibrian, supervizor case.

Constănțenii au început să înțeleagă din ce în ce mai mult importanța reciclării. La centrul de colectare din cadrul hypermarketului, în doar 13 zile au fost strânși 100 de litri.

Nu am ajuns la ora prânzului și deja au fost aduși aproximativ 20 de litri de ulei în acest punct de colectare, transmite Maria Mîner, reporter Dobrogea TV.

Campania, care se desfășoară din 2020, este văzută cu ochi buni de constănțeni. Și asta pentru că, de mai bine de un an și jumătate, prețurile la alimente, inclusiv la ulei, au explodat. O parte dintre oameni susțin că pentru a reuși să cumpere tot ceea ce au nevoie așteaptă de cele mai multe ori ofertele.

Constănțeancă: Am găsit ulei la 6 lei, la 7 lei, mai găsești o ofertă.

Reporter: Și unul în plus este bine-venit?!

Constănțeancă: Da, unul în plus este bine-venit. Se poate aici, aici se poate aduce?

Reporter: Da!

Constănțeancă: Ok, atunci să știu să nu-l mai arunc.

„Mi se pare că e cam scump, mereu anunță că ieftinesc, dar unde e ieftinirea?”, spune o constănțeancă.

Uleiul uzat poate fi transformat în biocombustibil. De asemenea, el poate fi folosit în producția de săpun, pentru produsele de curățare sau pentru lubrifierea unor piese metalice. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că oamenii trebuie să înțeleagă că un litru de ulei uzat aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apă

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233