dobroge.tv

Live

Lacul Techirghiol a secat din nou din cauza arșiței din această vară. A rămas o mulţime de gunoaie în jur: ''Ar fi putut să vină să cureţe măcar''

28 septembrie 2023
Publicitate

Lacul Techirghiol, cel mai întins lac sărat din România, a secat din nou. Tocmai din acest motiv, celebrul nămol recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice este și el mai puțin, iar cei care-l folosesc pentru tratament sunt îngrijorați. Lacul Techirghiol nu poate fi acum salvat decât de ploi, pentru că zona este considerată sit natural, iar oamenii nu pot interveni. Pontonul din centrul localității stă acum pe bolovani.

Lacul Techirghiol a secat din cauza arșiței din această vară, însă acest lucru nu a efectat nămolul cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice. Malurile lacului au secat pe o porțiune de aproape 100 de metri. Iar în anumite locuri, printre crăpături, au început să crească plante.

“Lacul Techirghiol este un lac sărat. A fost mai sărat la începutul secolului trecut, anii 20-30. Avea o salinitate destul de mare, 90-100 de grame la litru. Spre sfârșitul secolului a început să scadă. Ce am făcut noi? Am făcut un dig prin care am izolat lacul Zarguzon, surse apă de diluare. În urma acestui lucru salinitatea s-a păstrat, nămolul trebuie să fie într-un mediu cât mai sărăt ca să fie și sănătos”, a explicat dr. Adrian BÎLBĂ, doctor în științe.

Nămolul se extrage din mijlocul lacului, susțin specialiștii. Oamenii pleacă cu bărci încă de la primele ore ale dimineții pentru a scoate nămolul pe care ulterior îl aduc la sanatoriu. O parte din el este depozitat în buncărul spitalului unde se încălzește, iar cealaltă este împărțit pe plajă în sezonul estival.

“Din punct de vedere al aplicațiilor terapeutice, deci al folosirii lui, nu este nicio problemă. Se-ncadrează în limitele variațiilor multianuale, sezoniere și care sunt legate și de seceta din ultimii ani și de căldura foarte mare, deci de schimbările climatice. Zăcământul de nămol pe care îl folosim este în mijlocul lacului și este protejat de suprafața de apă, nu este pe margini”, a spus Olga SURSU, medic primar Sanatoriul Balnear Techirghiol.

“Lacul s-a micșorat. El era așa, și a scăzut, adică a ajuns pe o amprentă mai mică. Amprenta asta mai mică însemnă o salinitate mai ridicată, înseamnă un nămol mai sănătos. Mai puţin, cantitate mai mică, fireşte, dar mai sănătos, mai bun”, a spus dr. Adrian BÎLBĂ, doctor în științe.

Mirosul însă este cel mai deranjant, spun cei care se plimbă aproape zilnic prin parcul unde se află și lacul.

Mai mult, oamenii susțin că autoritățile ar fi trebuit măcar să strângă gunoaiele care au rămas după ce lacul a secat.

„Urât! Mizerie... Primarul a făcut frumos, verde, acolo, iarba i-aici... nimic! Anul trecut am văzut, tot așa era, scăzut, mai puțin, dar tot așa! „

„E mizerie, chiar vorbeam cu părinţii mei că ar fi putut să vină să cureţe măcar dacă e secat să cureţe mizeria care se vede.”

Lacul se va umple doar dacă plouă. Partea bună este că celebrul nămol sapropelic se regenerează acum mult mai bine.

„N-a plouat în anul ăsta deloc şi de obicei aşa scade, când nu sunt ploi”

Lacul avea o suprafață de peste șapte kilometri pătrați și o adâncime ce atingea și nouă metri. La Techirghiol se tratează săptămânal, indiferent de sezon, sute de români, iar terapiile cu nămol extras de aici se fac în toate centrele de recuperare de pe litoral și din țară.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233