dobroge.tv

Live

Pescarii de la malul Mării Negre trebuie să dea banii înapoi primiţi ajutor în perioada pandemiei de COVID-19. ''Nu suntem vinovați. Am făcut întocmai ce scrie în ghiduri''

27 septembrie 2023
Publicitate

Pescarii de la malul Mării Negre s-au trezit că trebuie să dea banii înapoi. Este vorba de sumele primite ca ajutor de la Uniunea Europeană în perioada pandemiei de COVID-19. O mare parte dintre ei au primit deja somație, iar unii au și plătit. Din cele 18 firme, șapte sunt executate de ANAF, iar fiscul le-a pus sechestru pe nave. Nemulțumiți sunt și de problemele cauzate de războiul din Ucraina. Spun că minele pun în pericol activitatea lor.

Mocnește un nou scandal la malul Mării Negre. Sute de pescari trebuie să returneze statului banii primiţi ca ajutoare în perioada pandemiei de COVID-19. Autorităţile au verificat documentele după ce au făcut plăţile, iar acum spun că unii dintre ei nu ar fi fost eligibili.

„Nu suntem vinovați. Este ajutor. Bruxelles a trimis acești bani pentru pescarii români și nu ne trebuie notificare să ne executați. De când își permite Curtea de Conturi a României și această Direcție de Pescurit din cadrul Ministerului să distrugă un sector. Am accesat ghidurile, am fost corecți, am făcut întocmai ce scrie în ghiduri și după doi ani de zile ne zic să dăm banii urgent?”, a spus Laurețiu MIREA, președintele Federației Organizațiilor de Pescari de la Marea Neagră.

Pentru a obține acest ajutor pescarii au fost nevoiți să facă un dosar care trebuia să conțină mai multe acte. Mai exact, aproape 800 de pagini. În cele din urmă, oamenii au reușit să primeacă 1.800.000 de euro. Însă, acum au început să primească somații de la Ministerul Agriculturii.

„Nu ne-au spus ce au greșit, pentru că nu-i recunosc ei greșeala. Ei au spus că cei de la UE au greșit ghidurile precum că ne-au dat ajutorul ăsta. Mie mi-au banii deja. 199, aproape 200 de mii de lei. M-au executat alaltăieri”, a spus Gabriel SIDORENCO, pescar.

Din 18 firme, șapte au fost executate de ANAF, iar din cele 24 de vapoare, pe 20 dintre ele Agenția Națională de Administrare Fiscale a pus sechestru. Însă, pescarii nu înțeleg ce vină au ei. Greșeala din ghid nu este a lor, ci a celor care l-au elaborat. De pildă, în acesta scria că ar fi trebuit să înceteze temporar activitatea de pescuit, însă nu era precizat nicărie și pentru ce perioadă.

„În urma unui control al Curții de Conturi s-a constatat că sintagma oprire temporară a pescuitului, pentru care au fost acordați banii de fapt nu s-a putut edifica cuvântul acesta de temporar. Ce-nseamnă temporar? Înseamnă temporar, pe-o perioadă, nu a fost prins nici în ghiduri”, a spus Claudiu ROBE, pescar.

„Cei care au făcut acele ghiduri, în acele momente, trebuie să răspundă. Noi am accesat acele ghiduri în condițiile care au fost atunci și-au fost concepute de specialiști între ghilimele. Acuma nu știm cât de specialiști sunt, pentru că dacă ne cer banii înapoi... Nu știu!”, a spus Ștefan TOPORĂU, pescar.

„Închiderea activității pe perioada COVID-ului. Restaurantele au fost închise, restaurantele n-au lucrat, iar noi am oprit actvitatea datorită lor, nu pentru că ni s-au îmbolnăvit oamenii. Ne-au cerut să aducem justificări, dar alte justificări în afară de jurnalele de pescuit precum că am stat la mal, nu avem”, a spus Gabriel SIDORENCO, pescar.

Pescarii spun că din cauza războiului de la graniță le-a scăzut cantitatea de pește capturată, cantitate care acum va fi și mai mică, avînd în vedere că au pescadoarele „trase pe dreapta” până când vor restituii banii primiți ca ajutor.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233