dobroge.tv

Live

BACALAUREAT 2023. Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2023 începe miercuri: lucrările candidaților vor fi scanate pentru corectarea digitală

BACALAUREAT 2023. Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2023 începe miercuri: lucrările candidaților vor fi scanate pentru corectarea digitală
15 august 2023
Redactia DTV
Publicitate

Miercuri, 16 august, încep probele scrise de la examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă. Examenul începe la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis până la ora 8:30. Peste 33.900 de candidați s-au înscris în vederea susținerii examenului.

Ca noutate, în sesiunea de toamnă a examenului de BAC 2023, lucrările scrise ale candidaților vor fi scanate în sala de examen, încărcate pe o platformă securizată și distribuite aleator profesorilor corectori logați în program din centrele zonale de evaluare. Evaluarea se va realiza în format digital, cu prezența fizică a profesorilor evaluatori la centrul zonal de evaluare.

Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării. Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click”, a scris ministrul Educației pe Facebook.

Probele scrise se vor desfășura în 137 de centre de examen, după următorul calendar:

  • 16 august: Limba și literatura română - proba E.a)
  • 17 august: Proba obligatorie a profilului -proba E.c)
  • 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d)
  • 21 august: Limba și literatura maternă - proba E.b).

Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor - GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere”, precizează Ministerul Educației.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (26 - 28 august), vor fi comunicate în data de 29 august. Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Lucrările scrise pot fi elaborate într-un interval de lucru de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru alocat (cu maximum două ore), candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană, în baza procedurii emise de Ministerul Educației cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio, mai arată minsterul.

Ministerul Educației menționează că este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice tip de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni”, spune instituția.


Sursă foto: Portal Învățământ

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233