dobroge.tv

Live

La Cetatea Histria s-a vorbit din nou în grecește

08 august 2023
Redactia DTV
Publicitate

Weekend-ul trecut s-a vorbit din nou limba greacă la Cetatea Histria. Cea de a doua oprire din cadrul „Festivalului cetăților antice dobrogene“, proiect desfășurat în premieră în această vară de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a avut loc la cel mai vechi oraș atestat istoric de pe teritoriul României, întemeiat de coloniștii greci din Milet în urmă cu mai bine de 2600 de ani. Aproape o sută de constănțeni și turiști veniți pe litoralul românesc au avut astfel ocazia de a afla istoria cetății și a locului într-o prezentare unică și spectaculoasă.

Aproape o sută de constănțeni și turiști au participat în weekendul trecut la cea de a doua etapă a „Festivalului cetăților antice dobrogene“, care a avut loc la Histria. După turul ghidat al cetății, în care specialiștii MINAC au făcut o descriere amănunțită a modului de conviețuire din urmă cu mai bine de două milenii și au oferit informații mai puțin cunoscute publicului larg despre prezența și influența comunității elene pe teritoriul Dobrogei de astăzi, istoria a lăsat loc culturii și obiceiurilor specifice zone. 

Astfel, o trupă de actori constănțeni au oferit participanților o adaptare după „Electra“ de Sofocle, o tragedie antică jucată pe cele mai mari scene ale lumii. În paralel, s-au servit produse cu specific tradițional local și grecesc, din care nu putea lipsi peștele, și s-a băut vin obținut din celebrele podgorii din împrejurimi. Seara s-a terminat pe ritmul de muzică grecească, reprezentanții comunității elene „Elpis“ din Dobrogea învățându-i pe toți cei prezenți primii pași din „sirtaki“.

„Pentru cea de a doua etapă a „Festivalului cetăților antice dobrogene“ am pregătit împreună cu Asociația Culturală Obsidian o serie de manifestări. Binențeles, din ele nu puteau lipsi dansul sau degustarea de produse cu specific local, dar cele mai importante momente sunt legate de cunoașterea patrimoniului cultural local, a cetății și a însemnătății pe care această cetate a avut-o și o are. Sunt încă multe lucruri de făcut în ceea ce privește promovarea acestor muzee de sit, dar încercăm să aducem în atenția publicului ultimele descoperiri arheologice și, de asemenea, să le modernizăm, majoritatea dintre ele fiind făcute în anii ’70-’80”, a spus Delia Cornea, șeful secției Expoziții și Muzee în teritoriu din cadrul MINAC

“Mulțumim domnului primar că are grijă de patrimoniu. Mulțumim arheologilor că au săpat și că au dat de noi. Democrația s-a născut în Dobrogea odată cu cetatea Histria, dar mai important este că noi suntem aici, trăim, venerăm și ne bucurăm de fiecare clipă în care putem să fim toți împreună”, a spus Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis Constanța.

„Festivalul cetăților antice dobrogene“ va continua la sfârșitul acestei săptămâni, când va avea loc cea mai amplă manifestare din cadrul proiectului. Începând de vineri după amiază, timp de trei zile, la Cetatea Tropaeum Traiani din localitatea Adamclisi se vor desfășura activitățile din cadrul etapei a treia. „Festivalul cetăților antice dobrogene“ este organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și este implementat de Asociația Culturală Obsidian.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233