dobroge.tv

Live

Lacul Techirghiol a devenit roz. Cum explică specialiștii acest fenomen

20 iulie 2023
Publicitate

Aproape tot malul lacului Techirghiol este acoperit cu un strat foarte roz și urât mirositor. Pătura, care pare a fi vegetală, se întinde pe o lățime de câteva zeci de metri.

„Este ceva unic, zic eu. Este ceva frumos”, spune un turist.

Este încă unul din efectele episoadelor de caniculă, repetate, din aceasta vară. Apa lacului Techirghiol are foarte multe pete roz, semn că una dintre alge a inflorit excesiv și a cotropit-o pe cealaltă.

„De fapt la Techirghiol n-ar fi fost niciodată mai mult de 35 de grade și acum au ajuns la 36-38 și când am venit, culoarea era verde iar de două zile se transformă în roz”, spune o turistă.

Specialiștii spun că bacteriile sulfuroase se aștern ca un praf roz pe părțile expuse la lumină ale algei verzi. Cresc în biomasă și formează astfel de îngrămădiri, iar apa devine roz-violacee. Apoi, condițiile de mediu favorizează o altă algă. Se numește „dunaliela” și are în corpul ei aceleași substanțe pe care le găsim în morcov, numite beta-caroten.

„Ajung să fie singurele, să prolifereze, să folosească un pigment primitiv de fotosinteză care are o culoare rozalie. Pigmentul ăsta este un pigment normal, este caracterizat lacurilor sărate, lacurilor concentrate în săruri și cu temperatură ridicată”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

Turiștii veniți la tratament pentru a beneficia de proprietățile vestitului nămol din stațiune, abia rezistă, chiar și în aer liber.

„Dacă suntem mai sensibili cu mirosul ne deranjează puțin”, spune o turistă.

„Dar ăsta-i un miros de sulf, specific. Probabil algele împreună cu sarea și cu sulful scot mirosul ăsta”, spune un turist.

„Alga roz este o locuitoare din toate timpurile a acestui ecosistem. Împreună cu artemia și restul fitoplanctonului au momente mai prielnice să se înmulțească și să crescă, așa cum se întâmplă când este temperatura mai cresută și este și temperatura apei mai crescută și ele devin evidente. Dar fac parte din sursa de formare a nămolului”, a declarat dr. Olga Surdu, Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Oricine poate să intre în continuare în apa lacului, nefiind vorba despre poluare. Cu alte cuvinte, dacă nu va deranjează mirosul specific hidrogenului sulfurat și aspectul apei, specialiștii vă spun că puteți să mergeți fără grijă, pentru tratament, pe malul lacului Techirghiol.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233