dobroge.tv

Live

Întreruperile de sarcină după 15 săptămâni ar putea fi interzise în SUA, iar în Ungaria femeile trebuie să asculte inima fătului, înainte de a renunţa la sarcină

Întreruperile de sarcină după 15 săptămâni ar putea fi interzise în SUA, iar în Ungaria femeile trebuie  să asculte inima fătului, înainte de a renunţa la sarcină
15 septembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Senatorul republican Lindsey Graham a prezentat un proiect de lege care ar interzice avortul pe întreg teritoriul Statelor Unite după 15 săptămâni de sarcină şi care a stârnit proteste imediate din partea taberei preşedintelui Joe Biden, notează AFP, citat de Agerpres. Dreptul la avort se află în centrul dezbaterilor politice de la decizia Curţii Supreme din iunie, care a lăsat fiecare stat liber să-l interzică pe teritoriul lor. Lindsey Graham, apropiat al lui Donald Trump, a lăudat marţi meritele proiectului său de lege, insistând că oferă o soluţie "consensuală" asupra acestei chestiuni.

Interzicând avortul după 15 săptămâni, America "ar fi din punct de vedere federal la un nivel destul de coerent cu restul lumii", a subliniat congresmanul din Carolina de Sud în cursul unei conferinţe de presă. El a dat în repetate rânduri exemplul Franţei, unde termenul pentru întreruperea voluntară a sarcinii este de 14 săptămâni.

Între timp, Guvernul Ungariei obligă femeile ca înainte de a face avort, să asculte bătăile inimii fătului.

Măsura ar urma să intre în vigoare de vineri, fiind prevăzută într-o hotărâre de guvern publicată în noaptea de luni spre marţi în Monitorul Oficial şi care a fost semnată de ministrul de Interne Sandor Pinter.Medicii trebuie "să pună la dispoziţia gravidei un indicator al semnelor vitale ale fătului".Hotărârea stabileşte ca, înainte de a face întrerupere de sarcină, femeile să prezinte un document care să certifice că au primit informaţii despre semnele vitale ale fătului.

Actuala lege, în vigoare din 1992, stabileşte că între săptămânile 12 şi 24 de sarcină femeia are dreptul să opteze pentru avort, fără alte cerinţe care să-i justifice decizia.În cazuri excepţionale - în general din motive medicale, când există un diagnostic al unei patologii care face ca fătul să nu fie viabil sau când viaţa mamei este în pericol - avortul este posibil chiar în perioade mai avansate de sarcină.

In România, avortul este interzis după a 14-a săptămână de sarcină. In plus, statul refuză să plafoneze prețul întreruperilor de sarcină, astfel că la spitalele publice costă între 150 și 1500 de lei, pe când în clinicile private ajunge între 700 și 6000 de lei. Un studiu făcut de Centrul Filia în 2019 arăta că din cele 160 de spitale publice care au dotări suficiente pentru întreruperi de sarcină, doar 40 răspundeau necondiționat acestei solicitări, în 36 de spitale nu se făceau avorturi în timpul sărbătorilor religioase, iar în alte 51 nu se făceau deloc.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233