dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Mai mulţi medici de familie nu au primit bani pentru vaccinarea copiilor sau monitorizarea pacienților COVID. ''Plata acestor servicii întârzie permanent''

30 august 2022
Redactia DTV
Publicitate

,,Plata acestor servicii întârzie permanent” – este afirmaţia preşedintelui Asociaţiei Medicilor de Familie din Constanţa. O parte semnificativă a doctorilor din orașul nostru nu a fost plătită de câteva luni de zile pentru vaccinarea copiilor, dar nici pentru monitorizarea pacienților COVID. De cealaltă parte, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun că nu există probleme de acest fel și că banii pentru toate activitățile de vaccinare au fost distribuiți la începutul lunii august.

De-a lungul timpului, îndatoririle medicilor de familie s-au înmulțit considerabil. Pe lângă consultațiile și munca de teren, ei trebuie să realizeze acțiuni de prevenție, de monitorizare și să vaccineze. Fiecare activitate desfășurată este parte dintr-un contract și implicit ar trebui să fie remunerată. Însă, lucrurile nu stau întotdeauna așa cum ar trebui.

"Situația este la fel ca în trecut. Banii nu se virează așa cum ar fi corect lunar. De exemplu, din aprilie noi am făcut toate raportările la zi, am vaccinat copiii, am mobilizat părinții, ne-am făcut datoria, dar din păcate nu suntem încă în posesia sumelor", a declarat dr. Despina VAFIADIS, medic de familie.

În aceeași perioadă a anului trecut, medicii se confruntau cu o problemă similară: banii pe care ar fi trebuit să-i încaseze fiecare cabinet pentru vaccinările antigripale au întârziat chiar și un an de zile.

"Nu suntem plătiți pentru vaccinările copiilor, nu suntem plătiți nici pentru monitorizarea pacienților cu Covid, asta ține de Casa de Asigurări de Sănătate, nu ni s-au virat încă nici banii pe ultima lună pentru testările Covid, deci suntem cam pe minus, în condițiile în care noi ne facem datoria, ne respectăm angajamentele, contractile pe care le-am semnat", a adăugat dr. Despina VAFIADIS, medic de familie.

Mai exact, fiecare doză de vaccin administrată unui copil ar trebui să fie plătită cu o sumă modică de 40 de lei, iar evaluarea unui pacient confirmat cu COVID ar trebui remunerat cu 100 lei.

"Plata acestor vaccinări se face de către DSP, iar plata monitorizărilor se face de către Casa de Asigurări. Într-adevăr, nici eu nu am primit", a declarat dr. Mădălina LEU, medic de familie.

Echipa Dobrogea TV a contactat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța, dar și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru a cere explicații cu privire la această situație.

"Deconturile pentru toate tipurile de vaccin efectuate de către medicii de familie de pe raza județului Constanța în luna specificată au fost achitate la începutul lunii august", a declarat Tudorel ENE, purtător de cuvânt DSP Constanța.

"Într-adevăr am o întârziere la testarea pacienților Covid. Medicii de familie au realizat 262.000 lei în luna iulie și am plătit doar 80,5 mii lei, adică am făcut o plată parțială pentru că nu am avut buget", a spus Luminița NAGY, director Casa Județeana de Asigurări de Sănătate.

Pe de altă parte, medicii susțin că există probleme în continuare.

"Eu nu vaccinez, deci nu am cum să vă spun acest lucru, dar pe grupurile medicilor, într-adevăr se plâng că nu au fost plătiți. Este o certitudine că plata acestor servicii întârzie permanent. Eu monitorizez în schimb și nu am fost plătită pe monitorizarea pe luna iulie", a spus dr. Zitta POPA, președinte Asociația Medicilor de Familie din Constanța.

Până când cadrele medicale vor fi remunerate pentru activitatea pe care au desfășurat-o în ultimele luni, în perioada următoare se vor distribui dozele de vaccin antigripal pentru acest sezon rece.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233