dobroge.tv

Live

Un nou spital în Constanţa, un vis frumos sau realitate? Unitatea medicală va fi amplasată chiar în curtea spitalului Județean de Urgență din oraș - va avea nouă etaje și peste 300 de paturi

09 august 2022
Publicitate

Constanța ar putea benefia de un nou spital. Aici ar urma să funcționeze mai multe secții destinate mamelor și copiilor. Unitatea medicală va fi amplasată chiar în curtea spitalului Județean de Urgență din oraș. Noua clădire va avea nouă etaje și peste 300 de paturi. Imobilul va fi deservit de un număr de 110 locuri de parcare, dintre care 98 la subsol şi 12 în exteriorul construcţiei. Costurile se ridică la aproximativ 148 de milioane de euro.

Noua construcție va avea funcția unui spital și va fi destinată Departamentului ”Sănătatea mamei și copilului”. Aici ar urma să funcționeze următoarele secții: Obstetrică-Ginecologie I și II, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie-Ortopedie Pediatrică. Clădirea va avea o suprafața de aproximativ 3.500 mp și va fi formată din două etaje la subsol, un demisol, un parter, opt etaje medicale plus un etaj tehnic.

„Am văzut anunțul pentru spitalul dumneavoastră și am participat. Noua clădire pe care o propunem este de 365 paturi cu spitalizare continuă de 247 de paturi, spitalizare de zi cu 79 de paturi cu un număr de 39 de paturi de ATI. Cu două blocuri de operație, unul pentru ginecologie și lipit cu sălile de nașteri, și al doilea un bloc de chirugie pediatrică de patru săli”, a spus Gabriel DUMITRACHE, arhitect.

Imagistica va funcționa la demisol, urgența la parter, iar la etaj va fi partea de cazare și sălile de operație și nașteri. De asemenea, în cadrul centrului vor fi tratate și bolile infecțioase.

Acest spital al secolului 21, în afara funcțiunilor care trebuie să fie bine respectate și a logisticii care trebuie să funcționeze perfect, trebuie să aibă și o imagine care să propulseze pe un loc mai special. Concepția a început cu acest nod central de circulație, care acest nod face să avem o circulație orizontală cum intrăm și verticală să ajungem la toate etajele.

Mai mult, la subsolul clădirii sunt prevăzute și locuri de parcare, iar logistica va fi amenajată în afara centrului propriu-zis pentru aprovizionarea materialelor sanitare.

Mai avem un alt acces, printr-o rampă la subsolul -2, deservesc 96 de locuri de parcare în subteran. În zona asta o să avem zonele de stocaj pentru tot ce este logistic pentru deșeuri cu risc, deșeuri fără risc, care vor fi realizate printr-un sistem pneumatic.

Primăria Constanța a eliberat încă de anul trecut certificatul de urbanism pentru Consiliul Județean Constanța, cu privire la investițiile ce urmează să fie făcute la Spitalul Județean Clinic de Urgență. Construcția acestei clădiri a venit din dorința de a suplimenta numărul de locuri la secție de Pediatrie, mai ales că în ultima perioadă urgența de la aici a fost suprasolicitată.

„Structura de sănătate reprezentată de actualul Spital Județean, după cum bine știți furnizează servicii pentru aproximativ 760.000 cetățeni ai județului și veți vedea că vara cel puțin se dublează populația județului nostru. Urmează o etapă destul de grea în proiectarea și execuția acestui proiect tehnic”, a declarat Mihai LUPU, președintele Consiliului Județean Constanța.

Costurile estimative ale investiției sunt de aproximativ 148 de milioane de euro, iar 30% din această valoare este destinată achiziţionării de aparatură medicală de ultimă generaţie. Proiectul va fi depus la finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233