dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Plante periculoase între vile de lux. În cartierul Compozitorilor, există două terenuri private, pline cu ambrozie

27 iunie 2022
Publicitate

Ambrozia creează în continuare probleme pentru cei alergici. Această plantă le provoacă celor sensibili tot felul de simptome neplăcute atunci când intră în contact cu polenul. În cartierul Compozitorilor, de pildă, există două terenuri private, pline cu ambrozie, care îi supără pe locatari. Oamenii spun că proprietarii loturilor respective nu iau măsuri și se bazează pe autorități să rezolve situația, mai ales că există și o lege în acest sens.

În cartierul Compozitorilor, la intersecția străzilor Govora cu Alexandru Alexandridi, un câmp imens plin cu ambrozie zace printre casele de zeci, poate sute de mii de euro. Locuitorii zonei sunt deranjați de aceste plante care cresc la întâmplare și pun în pericol sănătatea celor apropiați lor.

"Avem copii mici pentru care ambrozia este foarte periculoasă, mai ales că la ei, cei sub doi ani, nu poți să faci foarte bine o diferențiere pe alergii și pentru ei este foarte periculos", a spus o mamă.

"Am nevasta bolnavă, are astm. E greu, respiră greu", a spus un constănţean.

Ambrozia este o plantă originară din America de Sud care s-a extins și la noi, iar cazurile de alergii provocate de aceasta sunt din ce în ce mai multe.

Strănut, ochi iritați și chiar șoc anafilactic – sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă persoanele alergice atunci când ambrozia înflorește. Această plantă se răspândește necontrolat, iar medicii trag un semnal de alarmă și roagă autoritățile să ia măsuri pentru că tot mai multe persoane au probleme cu această alergie.

"În ultima perioadă, chiar am avut pacienți destul de mulți, în general copii, dar și adulți. Chiar și azi a fost o mămică cu o fetiță. Mămica avea și ea, și fetița. Aveau simptome ale rinitei alergice cauzate de ambrozie. Mămica chiar a făcut legătura directă de cauzalitate între locul unde își parca mașina, nu și-a dat seama, două luni, lângă tufe de ambrozie", a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

Deținătorii de terenuri au obligația de a-și curăța proprietățile de această plantă. Însă, nu tot timpul proprietarii acționează conform legii. Așa că, cei care locuiesc în zonă au făcut sesizări la primărie.

"Locurile virane sunt într-adevăr foarte periculoase, neigienizate de ani de zile, deși am făcut nenumărate plîngeri la primărie, nu s-a rezolvat mai nimic", a mai spus o locuitoare din zonă.

De cealaltă parte, Primăria Constanța susține că a trimis notificări către nouă proprietari de terenuri prin care li s-a comunicat obligația de a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei. Termenul de conformare este de 30 iunie. Cine nu-și taie buruienile, trebuie să stie că va fi sancționat conform legii, iar amenzile nu sunt deloc mici. Acestea pot ajunge până la 20.000 de lei.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233