dobroge.tv

Live

Constănţeni, este mare nevoie de sânge! Studenții de la Facultatea de Medicină au lansat o nouă campanie ''AZI DONEZI, MÂINE SALVEZI!''

12 aprilie 2022
Publicitate

Este nevoie urgentă de sânge. Un litru poate salva până la trei vieți iar, pentru pacienții care depind de această cantitate, astfel de eforturi sunt vitale. Studenții de la Facultatea de Medicină au lansat o nouă campanie „AZI DONEZI, MÂINE SALVEZI!”. Astfel, tinerii vor să-i convingă pe constănțeni să vină la centru de transfuzii și să doneze. De pildă, anul trecut, aproape 9.000 de persoane au donat sânge, un număr prea mic, comparativ cu solicitările din spitale.

Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județul Constanța sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă scăzut. Pentru a acoperi tot necesarul ar trebui ca în fiecare zi cel puțin 50 de persoane să vină la centrul de transfuzii din municipiu pentru a dona.

Pot dona cei care au vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, au o greutate de peste 50 kg și nu au suferit boli care ar contraindica donarea de sânge.

"Nu poate dona o persoană care a avut în istoricul patologic o formă de hepatită virală de tip B sau C, sifilis, tuberculoză, infecție cu HIV, afecțiuni cardiace", a declarat dr. Alina Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa.

Anul trecut, aproape 9.000 de persoane au donat sânge în județul Constanţa. În ceea ce privește frecvența de donare, bărbații o pot face de 5 ori pe an, în timp ce femeile o pot face de 4 ori. Condiția este ca ei să aibă analizele la zi iar totul să fie în regulă și pot deveni donatori.

Pungile de sânge nu sunt folosite doar pentru cei cu boli cronice, ci și pentru cei care au fost implicați în accidente rutiere. Numai anul trecut, peste 140 de astfel de evenimente grave au avut loc în județul Constanța.

"Cazurile care pot reprezenta urgente vitale sunt reprezentate de către victimele accidentelor de circulație, cazuri complicate din cauza unor patologii unde apar hemoragii masive", a declarat dr. Alina Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa.

Pentru a-i face pe constănțeni să vină la centru au fost organizate, de-a lungul ultimilor ani, numeroase campanii de donare. De exemplu, acum are loc campania națională „AZI DONEZI, MÂINE SALVEZI!” la care s-au alăturat și studenții de la Facultatea de Medicină de la Universitatea „Ovidius”.

"Este al X-lea an când se organizează. Este necesar să se doneze sânge și cred că toată lumea ar trebui să înțeleagă aceast lucru. Este foarte important să doneze atât pentru ei, pentru că ajută la regenarea sângelui, cât și pentru a-i ajuta pe ceilalți. Este nevoie în permanență de sânge", a spus Simona Boncu, studentă Facultatea de Medicină Universitatea „Ovidius” Constanța.

Centrul de Transfunzii din Constanța este deschis de luni până vineri. De asemenea, de aproape 7 ani, doritorii pot veni și în unele weekend-uri. Așadar, sâmbătă pe 16 aprilie, centrul va funcționa până la orele 13.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233