Situaţia continuă să fie îngrijorătoare, la Constanţa. Tot mai mulţi copii ajung să fie internaţi în spitalele COVID din judeţ
Peste 350 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 sunt internate în unitățile sanitare din județul Constanța în acest moment. Dacă este să ne raportăm la luna februarie este cel mai mic numărul de oameni internați. Cei mai mulți au fost pe 6 februarie. Atunci în spitalele din județ se aflau 437 de constănțeni. În ceea privește situația de la Terapie Intensivă, la momentul de față mai sunt libere doar 18 paturi. Îngrijorător este faptul că tot mai multe paturi sunt ocupate de copii bolnavi de COVID.
Majoritatea copiilor diagnosticați cu COVID-19 sunt asimptomatici sau au o formă ușoară de boală, iar recuperarea este fără sechele, susțin medicii. Cu toate acestea, riscul ca un copil să facă o formă severă nu este de neglijat, chiar și în cazul celor fără afecțiuni cronice. O arată și datele. De pildă, la Spitalul Județean de Urgență Constanța, din cele 24 de paturi destinate micuților infectați cu SARS CoV-2, 13 sunt ocupate.
“Cei mai mulți dintre copii sunt internați după ce se prezintă la Urgență cu simptomatologie respiratorie, dureri în gât, tuse, febre, care primează în acest val, dar sunt si pacienți cu simptomatologie digestive”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanța.
La Spitalul Județean de Urgență Constanța sunt în total 127 de paturi pentru pacienții cu COVID-19, iar 114 sunt ocupate.
“La ATI adulţi, unde sunt internați pacienții cu forme grave de boală, gradul de ocupare a paturilor se menține ridicat. De exemplu, astăzi, din 24 de paturi 23 erau ocupate”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanța.
Ne mutăm la o altă unitate medicală din oraș. La spitalul Clinic de Pneumoftiziologie sunt 62 de paturi destinate pacienților infectați cu virusul SARS CoV-2.
“În acest moment avem un număr de 40 de pacienți infectați și internați, astăzi s-au prezentat la centrul de evaluare 4 pacienți”, a declarat dr. Erdin Borgazi, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.
Nici în județ, situația nu este prea bună. Deși presiunea pe spitale nu mai este la fel de mare ca în valul 4, paturile din unitățile medicale sunt mai toate ocupate de pacienți. La Mangalia sunt în total 121 de paturi, la Medgidia 170 iar la Hârșova 20. Cei mai mulți care se prezintă la unitățile sanitare au simptome precum: febră, tuse, oboseală și dureri în gât.
“Avem
internați în spital 92 de pacienți, pe ATI sunt 9”, a declarat dr. Alina Dan, manager Spitalul Municipal Mangalia.
“Avem 90 de pacienți COVID, dintre care 12 în ATI, 17 copii si restul la adulți”, a declarat dr. Eugen Agliţoiu, manager Spital Municipal Medgidia.
“Sunt peste 350 de pacienți covid spitalizați în unităţile medicale din judeţul Constanţa. Aseară erau 41 de oameni internați şi pe secţiile ATI”, a declarat Silviu Coşa, prefectul județului Constanța.
La nivelul județului, pe lângă cei internați în spitale, mai sunt 712 persoane care se află în carantină și 5.884 care sunt izolate la domiciliu. Majoritatea dintre cei care au aflat că sunt bolnavi de COVID-19 s-au testat în cabinetele medicilor de familie.
“Încă sunt mulți pacienți. Noi la cabinet testăm, și vă dau un exemplu, astăzi din 3 teste toate au fost pozitive. Ies 2-3 pacienți din monitorizare, intră trei. Deci lucrurile nu s-au calmat și în continuare trebuie să fim foarte precauți”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Un alt centru de testare la care au mers constănțenii este cel care se află în curtea Serviciului de Ambulanță. Însă, numărul lor este prea mic, susțin medicii. Și asta pentru că în medie, aceștia fac aici 100 de testări, în câteva zile, pe când la domiciliu, în doar 24 de ore, au făcut 300.
“În afară de acestea realizăm și testări la domiciliul pacienților. Și aici vin cu rugămintea ca aceste solicitări de testări la domiciliu să se facă doar pentru pacienții imobilizați la pat sau care prezintă afectțiuni care nu le permint să se deplaseze pentru a nu suprasolicita echipajele Serviciului de Ambulanță”, a declarat dr. Ionuț Cealera, director SAJ Constanța.
În ultimele 24 de ore, 902 constănțeni au fost confirmați cu COVID-19. De asemenea, de la debutul pandemiei, la nivelul județului au fost confirmate 104.468 de persoane infectate cu SARS-CoV-2.