dobroge.tv

Live

De frica amenzilor, constănţenii au renunţat la masca textilă. ''Asta este, ce să facem. Nu avem încotro''

18 ianuarie 2022
Publicitate

Noile măsuri impuse de autorități pentru combatarea pandemiei obligă populația să poarte doar măștile de protecție medicale sau cele de tip FFP2 în spațiile deschise și închise. Decizia n-a fost deloc pe placul celor care au dat bani buni pentru a-și achiziționa măști din materiale textile, cu diverse imprimeuri și în culori cât mai pastelate. Specialiștii spun că în ciuda aspectului , ele nu oferă protecție împotriva unei posibile infectări cu noile variante ale virusului SARS CoV-2.

Purtarea măștilor de protecție din material textil în public în detrimentul celor medicale a fost interzisă de la începutul acestui an. Pentru a nu risca să fie amendați, constănțenii s-au conformat noilor decizii și poartă acum, atât în spațiile deschise, cât și în cele închise, doar maști sanitare sau de tip FFP2.

"Dacă astea sunt regulile ca să fim sănătoși e normal","Sunt de acord cu masca, sunt de acord","Trebuie să purtăm, dacă astea sunt condițiile trebuie","Asta este, ce să facem. Nu avem încotro", au declarat unii constănţeni.

Dacă până acum oamenii își achiziționau măști din diverse materiale, acum trebuie să accepte că acestea nu sunt la fel de sigure precum cele omologate, și că sănătatea trebuie să primeze în comparație cu moda.

"Măștile chirurgicale au un dublu rol, eliminarea virusului în aer și ne apară de contaminarea virusului. După aproximativ două ore, ele trebuie schimbate. Măștile textile din bumbac sau țesătură, fie cu un strat, două sau trei nu ne protejează", a declarat Elena Ciciu, farmacist.

Prețurile măștilor de protecție variază în funcție de model, dar și de la o farmacie la alta. Cele mai scumpe pot ajunge chiar și la 5 lei bucata, cum este cazul celor de tip FFP2, iar cele mai ieftine pot fi cumpărate cu sume începând de la 80 de bani. Pentru a fi siguri că suntem protejați, înainte de purtarea măștii este indicată o verificare sumară a măștii.

"Verificăm ca masca să nu fie ruptă sau găurită, punem partea colorată a măștii în exterior, identificăm latura cu fir metalic pe care o punem pe forma nasului. Punem masca astfel încât să acopere și nasul, și gura", a declarat dr. Mădălina Ion, medic de familie.

Chiar dacă pericolul îmbolnăvirii este în continuare ridicat, sunt și constănțeni care, deși știu de noile restricții impuse de autorități, aleg să nu poarte masca de protecție sau uită să o folosească.

"Am uitat să o pun dar uitați că o pun acum. Mi se pare o măsură foarte bună. Îmi cer scuze că nu o purtam", a spus un constănţean.

"Să o poarte toată lumea, dar nu o poartă. Nici în mașină, nici la piață", a spus un alt constănţean.

Totuși, există și câteva excepții. Pe lângă copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, sunt și alte categorii de persoane care nu trebuie să poarte acest obiect sanitar.

"Persoanele care sunt singure în birouri, prezentatorii tv și invtații acestora, reprezentanții cultelor religioase în timpul slujbelor, vorbitorii aflați în spații deschise sau închise cu condiția respectării distanțării de 3 m, persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitantă", a precizat dr. Mădălina Ion, medic de familie.

În momentul de față, la nivelul municipiului, incidența a atins pragul de 7.1 la mia de locuitori iar în ultimele 14 zile au fost confirmate pozitiv peste 2.100 de persoane.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233