dobroge.tv

Live

Unii medici de familie constănțeni nu sunt de acord cu testarea rapidă anti-COVID în cabinetele lor: „Nu știu cum ne vom descurca. Necesită foarte mult timp”

29 decembrie 2021
Publicitate

Testarea rapidă pentru depistarea infecției cu SARS-COV-2 va fi posibilă în toate cabinetele medicilor de familie. Guvernul a aprobat ieri o Ordonanță de Urgență care reglementează această măsură. Medicii de familie îi vor putea testa pe cei care au simptome specifice COVID-19, iar pentru acest serviciu vor fi plătiți cu 50 de lei per persoană. Cu toate acestea, sunt și cadre medicale care nu văd cu ochi buni decizia Ministerului Sănătății și spun că volumul de muncă pe care îl au de făcut este oricum mult prea mare.

De voie sau de nevoie, constănțenii se testează. Cei mai mulți dintre ei preferă să-și facă testul acasă, fiind ușor de folosit. Alții și-au verificat starea de sănătate în unitățile medicale sau la Serviciul de Ambulanță. Oamenii spun însă, că le-ar conveni mai mult să-și facă testul la medicul de familie. Este gratuit și s-ar simți mai în siguranță cu persoana care le cunoaște istoricul medical.

Păi facem, de ce să nu? Dacă este nevoie să fac un test la medicul de familie, mă duc și-l fac”, spune un constănțean.

Un lucru foarte bun, am auzit la televizor. Eu sunt vaccinată, dar când mergi undeva este nevoie și de test. Da, e un lucru foarte bun”, spune o constănțeancă.

Sunt și constănțeni care recunosc că nu toți medicii de familie la care sunt înscriși doresc testarea pacienților.

Nu cred că o să accepte medicii de familie lucrul ăsta. Au o teamă a lor că se pot infecta și ei. Și atunci refuză. Cel puțin medicul meu de familie refuză să facă testările în cabinetul lui”, spune un constănțean.

O Ordonanță de Urgență a fost adoptată marți pe 28 decembrie.

Astăzi a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă care permite medicilor de familie aflaţi în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate să efectueze teste rapide antigen din proba nazo-faringiană, pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2”, a declarat Andrei Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvernul României.

În cadrul acestui program, de testare gratuită vor beneficia toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, precum şi persoanele care nu au un medic de familie sau care sunt înscrise pe lista altuia. Acest lucru ar însemna un număr considerabil de pacienți care se adăugă zecilor de consultații pe care cadrele medicale le au de onorat zilnic.

Dificil ca să putem să respectăm toate sarcinile pe care le avem în cabinet în acest moment, sincer nu știu cum ne vom descurca pentru că necesită foarte mult timp. Vă dați seama că îți trebuie cel puțin câteva minute să faci o testare și deja sunt peste 30 de consultații sau mai multe în fiecare zi, multe hârtii de făcut, timpul realmente care rămâne pacientul este foarte redus”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

Pentru activitatea de testare, medicii de familie vor primi câte 50 de lei pentru fiecare persoană căreia îi oferă acest serviciu. Această sumă este pentru achiziționarea testului, pentru materialele de protecție, dar și pentru manoperă.

Testarea în farmacie rămâne o variantă de luat în calcul. Însă, pentru acest serviciu veți scoate din buzunare câteva zeci de lei și trebuie să vă faceți și programare.

Reporter: Mai faceți teste rapide pentru COVID?

Reprezentant farmacie: Ați sunat pentru programare?

Reporter: Nu, trebuie programare?

Reprezentant farmacie: Cam da. Acum e doamna, termină la trei fără un sfert, la trei fără un sfert vine altă doamnă și doamna care face teste pleacă.

Reporter: Este contra cost, nu?

Reprezentant farmacie: Da, 49 de lei este serviciul de testare.

Amintim că, pentru persoanele care prezintă simptome specifice de COVID-19, testele antigen sunt potrivite pentru aflarea unui rezultat, în schimb, pentru pacienții asimptomatici testul Real Time PCR rămâne cel mai concludent.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233