Spitalele din Constanța au din nou medicamentele pentru bolnavii de COVID. ''Avem cam tot ce ne trebuie, cu mici sincope pentru că este un război totuși''
Spitalele din Constanța au din nou medicamentele necesare pentru tratarea pacienților cu Covid-19. După câteva săptămâni bune de criză, stuația s-a îmbunătățit, iar pe stocurile celor 4 unități medicale care îi îngrijesc pe cei infectați cu SARS-COV2 se regăsesc antiviralele și antiinflamatoarele, atât de importante în lupta cu virusul. Mai mult, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla a anunțat ieri că vor fi achiziționate 70.000 de flacoane de Remdesivir.
Înmulțirea constantă a cazurilor de infectări cu SARS-COV2 din ultima perioadă și internarea unui număr mare de persoane au dus la gestionarea greoaie a pacienților din spitale. Una dintre problemele cu care s-au confruntat o parte din unitățile medicale din țară a fost lipsa anumitor medicamente esențiale în tratamentul bolnavilor de COVID-19. Situația pare totuși că s-a îmbunătățit în Constanța.
„Da, există antivirale, există Favipiravir și Remdesivir. În principiu, medicamente avem. Avem Chineret, avem venite prin Minister. Singura problemă este cu anticoagulantul heparină cu greutate moleculară mică deoarece avem ceva cantități în farmacie, ceva stocuri, dar acestea nu se mai importă și este un deficit la nivel național”, a declarat dr. Paula Nicoleta Untraru, director medical Spitalul Municipal Mangalia.
„Remdesivir da, prin repartiție de la Ministerul Sănătății. Avem cam tot ce ne trebuie, cu mici sincope pentru că este un război totuși și nevoia este mare. Dar, per total, avem tot ce ne trebuie”, a declarat dr. Eugen Aglițoiu, manager Spitalul Municipal Medgidia.
Veștile bune vin în contextul în care paturile din spitalele din județ încă sunt ocupate într-o proporție mare.
„În acest moment sunt 437 de persoane internate la nivelul județului Constanța. Discutăm despre 96 de pacienți la Spitalul Municipal Medgidia, 81 la Spitalul de la Palazu Mare, 88 la Spitalul Municipal Mangalia, 119 la Spitalul Clinic Județean de Urgență, 39 la secția exterioară Agigea, unul la secția exterioară psihiatrie Palazu Mare, șase la Spitalul Miliar de Urgență și 43 la Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament Constanța”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Remdesivir, Favipiravir și Umifenovir se administrează doar în unitățile medicale și sunt destinate pacienților infectați cu SARS-CoV2. Potrivit autorităților centrale, mii de flacoane de Remdesivir vor fi achiziționate și urmează să fie distribuite către spitale.
„Ministerul Sănătății urmează a întreprinde următoarele demersuri: în primul rând, 120 de milioane din această sumă vor fi alocate pentru continuarea achiziției de medicamente necesare în contextul pandemic și anume, este vorba despre 70.000 de noi flacoane de Remdesivir. Vreau să fac specificarea că astăzi avem în stoc suficiente doze din acest medicament pentru următoarele săptămâni, dar dorim din timp să asigurăm continuitatea tratamentului în spitalele din România”, a declarat Cseke Atilla, ministrul interimar al Sănătății.
Problemele legate de stocuri apar de cele mai multe ori din cauză că medicamentele despre care vorbim sunt alocate prin Ministerul Sănătății.