dobroge.tv

Live

Ce se întâmplă dacă ne vaccinam anti-COVID în timpul sarcinii? Explicațiile unui medic constănțean pentru viitoarele mămici

10 noiembrie 2021
Publicitate

Nașterea prematură, dezlipirea placentei, moartea fătului în uter sau spitalizarea în secțiile de Terapie Intensivă sunt câteva dintre riscurile care pot apărea în cazul infectării cu SARS-COV-2 al gravidelor. Medicii le recomandă viitoarelor mame să nu amâne vaccinarea pentru că doar în acest fel se pot proteja pe ele şi pe bebeluşii lor. Cu toate acestea, multe femei sunt sceptice și nu se imunizează.

Perioada sarcinii a fost dintotdeauna una de adaptare, presărată cu schimbări emoţionale, însă în condiţiile pandemiei de COVID-19, dificultățile cresc. Izolarea socială, nesiguranța legată de accesibilitatea serviciilor de sănătate, dar și teama de contaminare sunt câțiva dintre factorii care pot conduce la apariția unor stări de anxietate. Acestora li se adaugă acum și decizia viitoarelor mămici de a se vaccina sau nu.

Sunt pro vaccinare însă când a venit vorba de vaccinarea pentru COVID-19, am fost puțin sceptică în sarcină, mi-a fost frică sinceră să fiu de posibilele reacții adverse, iar acum după ce am născut și alăptez, prefer să mai aștept puțin să crească cel mic și când copilașul va avea câteva luni, cu siguranță mă voi vaccina”, spune Mihaela, mămică.

Este părerea unei proaspete mămici care a ales să nu se vaccineze împotriva COVID-19 cel puțin pentru moment. Ca ea sunt multe altele, care sunt temătoare. Cu toate acestea, după multe studii efectuate, Societatea Mondială de Obstetrică și Ginecologie a ajuns la câteva concluzii privind imunizarea în timpul sarcinii. Specialiștii le recomandă gravidelor să nu amâne administrarea acestui ser, din cauză că organismul lor nu poate să lupte cu virusul pentru că deja are un sistem imunitar precar indus de sarcină.

Vaccinul este nu sigur, foarte sigur atât pentru mamă cât și pentru copil. Foarte multe paciente nu se vaccinează în sarcină de frică că vaccinul ar putea să afecteze fătul, lucru care nu este adevărat. Deci, în primul rând, vaccinul ca vaccin, deci IGM-ul produs de vaccin nu trece placenta, dar în schimb IGG-ul, anticorpii pe care mama îi face după vaccin traversează placenta”, a declarat dr. Aneta Tomescu, medic ginecolog.

Așadar, copilul la naștere va avea imunitate împotriva virusului.

Ceea ce, pe el, îl ajută foarte mult. Ba mai mult, tot acești anticorpi trec și în laptele matern, astfel încât pacienta care este vaccinată poate să alăpteze fără nicio problemă pentru că acești anticorpi trec în lapte, din lapte trec în organismul fătului și fătul este de asemenea protejat împotriva virusului”, a mai declarat dr. Aneta Tomescu, medic ginecolog

Vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare, însă boala COVID-19, da, spun medicii.

Studiile care au fost efectuate în toată lumea aceasta au arătat foarte clar că vaccinul nu afectează nici fertilitatea imediată și nici cea îndepărtată. Dar, boala, infecția cu SARS-CoV-2 poate să afecteze fertilitatea”, a mai declarat dr. Aneta Tomescu, medic ginecolog.

Viitoarele mame se pot vaccina oricând pe timpul sarcinii, serul se poate administra în siguranță în orice trimestru.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233