dobroge.tv

Live

Paturi insuficiente pentru pacienții COVID internați la secțiile de Terapie Intensivă a spitalelor din județul Constanța

01 noiembrie 2021
Publicitate

Haos, agitație și spitale depășite de situație. În Constanța, paturile din secțiile de Terapie Intensivă sunt ocupate în totalitate și astăzi, iar cadrele medicale caută cu disperare soluții. Pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 care se află în stare gravă sunt trimiși către alte unități medicale din județ în care există locuri. În luna octombrie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență a fost suplimentat numărul paturilor pentru pacienții infectați cu COVID-19 aflați în stare gravă, însă, chiar și așa, acestea sunt insuficiente.

Paturile de la secțiile de Terapie Intensivă din spitalele din municipiul Constanța sunt ocupate de zile bune. Medicii se declară depășiți de situație și sunt nevoiți să trimită pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 aflați în stare gravă la unitățile medicale din județ. Numărul pacienților îl depășește în continuare pe cel al paturilor.

Începând cu data de 22 octombrie, numărul de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienții diagnosticați cu SARS-CoV-2 a fost suplimentat. În loc de 20 de paturi, Spitalul Județean de Urgență Constanța dispune acum de 24 de paturi pentru adulți și trei pentru copii. În momentul de față, toate paturile destinate adulților sunt ocupate”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Totul se petrece la foc automat, astfel că imediat cum este eliberat un pat din secțiile ATI, în scurt timp este ocupat de un alt pacient aflat în stare gravă. Pe cei rămași fără loc, medicii sunt nevoiți să găsească soluții pentru a-i transfera către alte unități în cel mai scurt timp posibil.

Pacienții cu forme grave de coronavirus sunt nevoiți să fie trimiși la unitățile medicale din județ.

Având în vedere ceea ce se întâmplă la nivel național, cu lipsa locurilor și pentru a putea manageria în continuare pacienții în condiții de siguranță, până le găsim un loc în Terapie Intensivă, pacienții sunt manageriați la noi în compartimentul de Primiri Urgențe. În momentul în care devine un loc disponibil în Terapie Intensivă, într-unul dintre spitale și vorbim aici de Spitalul Județean, Spitalul de la Mangalia, Spitalul de la Medgidia, automat pacientul este transferat”, a declarat col. dr. Aurel Trană, managerul Spitalului Militar de Urgență Constanța.

Fiind conștienți de criza cu care se confruntă sistemul sanitar, autoritățile au venit cu soluții. Spitalul Modular a fost dotat astfel încât să poată prelua o parte din pacienții cu forme severe de COVID-19.

100 de pacienți pot fi primiți în condiții de siguranță. Dar formele sunt medii, unele severe”, a mai declarat col. dr. Aurel Trană, managerul Spitalului Militar de Urgență Constanța.

Pacienții aflați în stare gravă nu au nevoie doar de un pat și îngrijiri medicale. Oxigenul este de asemenea vital pentru o parte dintre aceștia, iar spitalele au avut nevoie de dotări în acest sens.

Am beneficiat de montarea unui stocator. Ceea ce ușurează foarte foarte mult munca și aprovizionarea cu oxigen și de asemenea am mărit și rețeaua de oxigen de la 20 la 34 de paturi cu prize de oxigen”, a mai declarat col. dr. Aurel Trană, managerul Spitalului Militar de Urgență Constanța.

Într-adevăr, consumul de oxigen a crescut foarte mult în ultima perioadă, este chiar de patru ori mai mare decât în valul 3 al pandemiei, dar, chiar și așa, în momentul de față, nu ne confruntăm cu probleme în ceea ce privește aprovizionarea”, a mai declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Deși sunt conștienți că lipsa paturilor din secțiile ATI reprezintă o problemă foarte gravă, constănțenii sunt de părere că și oamenii au datoria de a se proteja pentru a nu ajunge la spital în astfel de situații.

Nu e în regulă dar vinovați sunt și oamenii ăștia care nu înțeleg că trebuie să se vaccineze și ajung în situații limită. Deci în concluzie e trist. Adică niște paturi din astea s-ar putea înghesui undeva prin alte părți. Dar probabil că nici astea nu se găsesc”, spune un constănțean.

Medicii speră ca lucrurile să revină la normal în scurt timp iar imaginea secțiilor de Terapie Intensivă pline până la refuz să rămână doar o amintire. Săptămâna a început cu vești bune în acest sens, în condițiile în care incidența la nivelul municipiului Constanța a înregistrat a doua zi consecutivă de scădere, ajungând acum la 11,6 la mie.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233