dobroge.tv

Live

Criza medicamentelor continuă: patru antivirale, esențiale pentru tratarea pacienților COVID, lipsesc din unele spitale și farmacii din județul Constanța

27 septembrie 2021
Publicitate

Criza medicamentelor continuă și în valul patru al pandemiei. Antiviralele Tocilizumab, Remdesivir, Favipiravir și Umifenovir sunt esențiale în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Din păcate, acestea lipsesc în unele dintre unitățile sanitare din țară și din județul Constanța. Cât despre farmacii, nici nu mai vorbim. Medicamentele care ar putea fi luate în baza unei prescripții, nu se pot nici măcar comanda, pentru că ele lipsesc de la producător.

Înmulțirea constantă a cazurilor de infectări cu SARS-COV2 și internarea unui număr mare de persoane au dus la gestionarea greoaie a pacienților din spitale. Una dintre problemele cu care se confruntă o parte din unitățile medicale din țară, dar și din județul Constanța este lipsa anumitor medicamente esențiale în tratamentul bolnavilor de COVID-19. Vorbim despre Remdesivir și Tocilizumab.

Nu avem absolut deloc. Acestea se obțin doar prin solicitare către Minister, am făcut numeroase solicitări și până în momentul de față nu a fost onorată niciuna dintre acestea. Exact acestea două: Tocilizumab și Remdesivir, care sunt medicamentele specifice în tratarea pacienților COVID, cazurile mai avansate, nu ușoare”, a declarat dr. Alina Dan, manager Spitalul Municipal Mangalia.

Reporter: Momentan aveți medicamente pentru numărul de pacienți internați?

Dr. Eugen Aglițoiu, manager Spitalul Municipal Medgidia: Nu, nu avem Tocilizumab, dar avem Remdesivir.

Aceste antivirale se administrează doar în unitățile medicale și sunt destinate pacienților cu forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. În schimb, Favipiravir și Umifenovir se pot prescrie și de către medicii de familie pacienților care se tratează acasă. Favipiravirul, spre deosebire de Remdesivir, care se face intravenos, presupune administrarea de pastile, lucru care este în beneficiul celor aflaţi în primele zile de boală.

Este Favipiravirul care s-a utilizat pentru gripă și infecția cu virusul Ebola și există studii care atestă că prezintă un potențial benefic și în cazul administrării în formele ușoare și medii de COVID-19. Există și un alt anti-viral cu o evoluție mai puțin spectaculoasă, cum este Umifenovirul”, a declarat dr. Ștefania Zamfir, medic de familie.

Farmaciștii spun că deși primesc destul de des cereri pentru aceste medicamente, nu există nicio șansă să le fie onorate comenzile deoarece nu există stocuri la producător.

Referitor la Tocilizumab cu denumirea de Roacterma, într-adevăr comanda se face în baza unei prescripții medicale, însă este lipsă de la producător”, a declarat Elena Ciciu, manager farmacie.

Situația este similară și în farmaciile din alte localități din județul Constanța. Echipa Dobrogea TV a intrat în câteva puncte farmaceutice din Mangalia și a întrebat de aceste medicamente. Răspunsul a fost negativ de fiecare dată.

Reporter: Bună ziua! Găsesc la dumneavoastră unul dintre aceste medicamente?

Farmacist: Nu, niciunul.

Reporter: Și nici nu aduceți?

Farmacist: Nu.

Reporter: Deci la nicio farmacie a dumneavoastră nu găsesc?

Farmacist: Dacă erau, vă ziceam „Găsiți la colegi”, dar nu.

**

Reporter: Găsesc la dumneavoastră unul dintre aceste medicamente?

Farmacist: Nu. Astea sunt pentru ce, pentru COVID?

Reporter: Da. Am înțeles că nu sunt în spitale.

Farmacist: Nu.

Reporter: Și nici nu primiți?

Farmacist: Nici nu am avut.

La nivelul municipiului, momentan stocurile sunt suficiente, însă situația se poate schimba în cazul în care numărul internărilor explodează. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, de pildă, există la momentul de față toate medicamentele necesare. Același lucru se întâmplă și la unitatea sanitară de la Palazu, unde sunt alocate doar 20 de paturi pentru bolnavii COVID.

N-am avut problema asta față de anul trecut când eram cu spitalul 100% cu COVID și aveam 100 de bolnavi COVID, momentan nu am această problemă”, a declarat dr. Erdin Borgazi, manager Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.

Aceste probleme legate de stocuri apar din cauză că medicamentele despre care vorbim sunt alocate prin Ministerul Sănătății. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Constanța, achiziția este în curs.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233