dobroge.tv

Live

A fost amânată vaccinarea în școlile din județul Constanța: campania de imunizare ar fi trebuit să înceapă săptămâna trecută

20 septembrie 2021
Publicitate

Vaccinarea elevilor în unitățile de învățământ din Constanța a fost amânată. Și asta pentru că nu au fost încă parcurși toți pașii. De exemplu, prima catagrafiere la nivelul Inspectoratului Școlar Județean abia a fost terminată. Conform acesteia, peste 500 de copii doresc să se imunizeze la cabinetul medical școlar. Potrivit autorităților centrale, campania de vaccinare trebuia să înceapă pe 13 septembrie.

Robert și Bogdan sunt elevi în clasa a VII-a la o școală din oraș. Băieții, colegi de bancă, au păreri împărțite atunci când vine vorba despre imunizarea împotriva noului coronavirusului.

Nu, eu nu m-am vaccinat”, spune Robert.

Eu m-am vaccinat și mi se pare că ar trebui să se vaccineze cât mai multă lume ca să se mai reducă numărul de cazuri”, spune Bogdan.

Vaccinarea în unitățile de învățământ ar fi trebuit să fie posibilă încă din prima zi de școală potrivit declarațiilor făcute recent de coordonatorul campaniei de imunizare, Valeriu Gheorghiță.

Practic pentru învățământul preuniversitar, activitatea de vaccinare debutează pe 13 septembrie și se va încheia pe 13 noiembrie”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, la 7 septembrie 2021.

Așadar campania de imunizare a fost amânată, deși numărul cazurilor de COVID-19 în rândul elevilor crește îngrijorător de repede. Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute vorbeam despre 45 de școlari depistați cu SARS-COV2.

La ultima raportare, la nivelul județului Constanța, existau 45 de clase care activau în sistem online, de la 38 de unități de învățământ”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

În această perioadă încă se desfășoară consultările cu părinții și elevii cu privire la vaccinarea în școli.

Încă din prima săptămână de școală, prin intermediul diriginților, noi am trimis către familiile acestora niște chestionare care se completează în situația în care familia elevului minor, dorește să fie vaccinat în școală”, a declarat prof. Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „ Mircea cel Bătrân” Constanța.

Aceste chestionare conțin acordul semnat de către părinți. În cazul elevilor majori, lucrurile stau ceva mai simplu. Ei își manifestă intenția de a se vaccina direct la cabinet și completează formularul pentru adulți.

Săptămânal raportăm această catagrafiere către ISJ și către DSP și în funcție de numărul de elevi doritori, echipele mobile care vor fi desemnate de către DSP se vor deplasa în școală și, în interiorul cabinetului școlar, pentru că acolo sunt îndeplinite toate condițiile pentru un asemenea act medical, vaccinarea, se va face vaccinarea elevilor care doresc să se imunizeze în acest fel”, a mai declarat prof. Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „ Mircea cel Bătrân” Constanța.

Pentru învățământul preuniversitar, vaccinarea se poate desfășura în trei modalități: fie prin deplasarea echipelor mobile în cabinetele școlare, fie prin înființarea unor cabinete de vaccinare sau prin arondarea unităților de învățământ la centrele de vaccinare din proximitatea școlilor.

La nivelul municipiului, există unități de învățământ unde aproape toți elevii majori s-au vaccinat deja cu ambele doze. Cât despre imunizarea profesorilor, la Colegiul Național Pedagogic de pildă, 99% dintre cadrele didactice sunt vaccinate.

Sunt elevi destul de mulți care sunt vaccinați deja, care s-au vaccinat în diferitele centre care există la nivelul municipiului și județului. De exemplu, într-o clasă de a XII-a, doar trei elevi sunt nevaccinați. În general, elevii majori au făcut acest demers”, a declarat prof. Ana-Maria Ciubotaru, director Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța.

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a terminat prima catagrafiere.

Într-o comunicare pe care am avut-o cu Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța, în urma căreia ni s-a solicitat să sprijinim instituția în vederea identificării acelor elevi care își doresc să se vaccineze și care au acordul părinților, tutorilor. Așadar, în prima săptămână de școală 539 de elevi și-au manifestat această intenție și au acordul părinților”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar județean ISJ Constanța

Până acum, la nivel național s-au vaccinat aproximativ 150.000 de elevi, adică 15%.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233