dobroge.tv

Live

Spitalele din județul Constanța s-au pregătit pentru valul 4 al pandemiei: 104 paturi mai sunt libere din totalul de 176

26 august 2021
Publicitate

Peste 70 de persoane infectate cu SARS-COV2 – atâtea se află în momentul de față internate în unitățile sanitare din județul Constanța. Spitalele s-au pregătit în mare măsură pentru valul al patrulea al pandemiei. Au achiziționat materiale sanitare, echipamente de protecție și s-au pus la punct cu dotările necesare. În ceea ce privește locurile de spitalizare, 104 paturi mai sunt disponibile din cele 176 și doar 20 la secțiile de Terapie Intensivă.

România a intrat în valul al patrulea de infectări cu noul coronavirus. Autoritățile se pregătesc pentru creșterea numărului de bolnavi de COVID-19. Este și cazul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța, principala unitate medicală din județ unde sunt internați pacienți infectați cu SARS-COV-2. Aici, medicii au rămas precauți chiar și atunci când nu mai era niciun pat ocupat.

Suntem beneficiarii unui proiect european prin care am achiziționat aparatură și echipamente și echipamente de protecție și materiale sanitare destinate pacienților cu COVID. În momentul de față, spitalul asistă atât pacienți cu COVID, cât și pacienți cu alte boli infecțioase. Circuitele sunt destul de grele, pentru că spitalul este mai vechi și nu sunt circuitele gândite așa de la început”, a declarat dr. Stela Halichidis, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Din cele 58 de paturi prevăzute pentru pacienții COVID, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, aproximativ 50 sunt acum ocupate, iar secția de Terapie Intensivă este solicitată la maximum, transmite conducerea unității.

În momentul de față, avem o adresabilitate crescută, vin pacienți infectați cu COVID. Și din nefericire vin cazuri grave pentru că pacienții stau destul de mult acasă. Pentru că această boală evoluează la unii foarte ușor, chiar asimptomatic, dar la alții mult mai sever”, a mai declarat dr. Stela Halichidis, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța

Ne mutăm la o altă unitate medicală. Secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Județean Constanța dispune de șapte paturi pentru copii și alte șapte alocate adulților bolnavi de COVID. Mai multe echipamente pentru ATI au fost recent achiziționate în vederea gestionării noului val. Vorbim despre 10 ventilatoare mecanice de înaltă performanță, 10 aparate pentru monitorizarea funcțiilor vitale și două de anestezie.

Tot pe raza județului Constanța se mai găsesc șase paturi la Spitalul Militar Modular de pe stadionul Portul, respectiv 15 paturi la Spitalul Clinic de la Palazu Mare”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Spitalul Militar Modular se află în momentul de față în stare de conservare. La nevoie, acesta poate deveni din nou operațional în doar 24 de ore. Aici sunt disponibile șase paturi.

La Spitalul Municipal Medgidia discutăm despre 36 de paturi, dintre care patru sunt la ATI. Pe de altă parte, la Spitalul Municipal Mangalia nu există paturi la Terapie Intensivă destinată celor COVID. Sunt în schimb 25 de paturi pentru pacienții confirmați și suspecți, într-un pavilion separat de cel principal. În situația în care sunt cazuri grave de boală, acestea sunt transferate către alte unități medicale din județ.

Sunt protocoale încheiate cu Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și cu Spitalul Județean Constanța. Acolo sunt transferate cazurile grave. Noi tratăm pacienți cu cazuri ușoare și medii”, a declarat Alina Dan, manager Spitalul Municipal Mangalia.

Singura măsură pentru a preveni și a limita răspândirea virusului rămâne imunizare. Autoritățile locale fac din nou un apel către constănțeni să se vaccineze.

Până în momentul de față, 220.000 de constănțeni au înțeles cât de importantă este imunizare. Au înțeles că este singura modalitate de a rămâne în această zonă fără restricții, pentru că deja am început iarăși să fim mai atenți la modul în care purtăm masca la interior. Să sperăm că vom rămâne într-o zonă a ratei de incidență în care să nu fim nevoiți să o purtăm din nou la exterior, cel puțin în locurile aglomerate”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Potrivit autorităților, la momentul de față sunt 176 de paturi disponibile în județ pentru internarea pacienților bolnavi de COVID, însă există posibilitatea suplimentării acestora cu alte 50 în maximum 24 de ore în cazul în care situația epidemiologică o cere. La nivelul municipiului, rata de infectare este în creștere. În ultimele 14 zile, au fost înregistrate 128 de cazuri.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233