dobroge.tv

Live

Concediul medical, dat cu rigurozitate: acesta se va acorda în două etape. Medicii de familie, nemulțumiți de aceste modificări

05 august 2021
Publicitate

60 de milioane de lei. Aceasta este suma decontată pe concediile medicale ale românilor în primele șapte luni ale anului 2021. Fondurile sunt foarte mari, spun reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care au decis modificarea modalității de acordare a concediului pe caz de boală. Acesta se va da în două etape și se va întocmi un plan de monitorizare al stării de sănătate a pacientului.

Sumele decontate pe concedii medicale în 2020 și 2021 în contextul pandemiei de coronavirus au fost foarte mari, cu 20% mai mult față de anii precedenți. În 2019, s-au decontat 80 de milioane de lei, iar în 2021, în primele 7 luni ale anului, au fost alocate fonduri în valoare de 60 de milioane de lei. Din această cauză, potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, s-a schimbat modalitatea de acordare a concediului medical.

Începând cu data de 1 august avem un nou mecanism de acordare a concediului medical. Și anume, în două etape, condiționat de întocmirea unui plan de monitorizare a evoluției bolii. Dacă medicul de familie, până la 1 august, putea prescrie într-o singură etapă șapte zile, acum el va putea prescrie inițial maximum patru zile, întocmind un plan de urmărire a evoluției bolii. Și pentru încadrarea în cele șapte zile, dacă la sfârșitul celor patru zile, evaluând pacientul, consideră că este necesar, le va elibera și pe următoarele trei”, a declarat Luminița Nagy, director general Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Același lucru se întâmplă și în cazul medicului specialist din ambulatoriu, care poate acorda în prima etapă maximum 15 zile.

Modificarea nu se aplică și în cazul concediului de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru intervenții chirurgicale sau pentru anumite boli speciale, cum ar fi SIDA sau Tuberculoza. Acestea se pot acorda dintr-o singură etapă.

Unii constănțeni privesc cu ochi buni măsura și spun că certificatele medicale se eliberează cu lejeritate, alții susțin că nu au solicitat concediu medical chiar dacă aveau nevoie.

Eu nu mi-am luat niciodată medical, sincer. Nu mi-am luat medical. Lucrez în privat și mă interesează mai mult să lucrez decât să beneficiez de medical”, spune o constănțeancă.

Da, eu zic că da. Cred că s-au făcut abuzuri, da. Eu cred că da. E bună ideea. Nu știu dacă în totalitate, dar ideea în sine este bună”, spune un constănțean.

Pe de altă parte, această noutate reprezintă un efort suplimentar pentru medicii de familie deja supraîncărcați.

Această măsură nouă ne va îngreuna puțin munca care și așa nu este puțină. Pentru că va trebui să multiplicăm numărul de examinări, de consultații. Va trebui să consumăm mai multe materiale și mai mult timp pentru a le scrie”, a declarat Eugenia Munteanu, medic de familie.

O altă noutate este legată de călătoriile în interes personal în țări cu risc epidemiologic ridicat. Cei care se întorc din statele de pe lista roșie și trebuie să stea în izolare, vor avea doar cinci zile din cele 14 decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233