dobroge.tv

Live

Afecțiunile digestive, în floare pe litoral: medicii trag un semnal de alarmă și îi îndemnă pe oameni să fie atenți la alimentele consumate

03 august 2021
Publicitate

Peste 100 de cazuri de tulburări digestive, în luna iulie. Este bilanțul de la Spitalul de Boli Infecțioase, din Constanța. Acestora li se adaugă și pacienții care au preferat să se trateze singuri. Unul dintre motive ar fi că, odată ajunși pe litoral, majoritatea turiștilor nu mai țin cont de alimentele pe care le consumă. Specialiștii trag un semnal de alarmă și îi roagă pe oameni să fie atenți la ce alimentație și igienă.

Gogoși, covrigi sau înghețată - sunt alimentele preferate de români, când vin pe litoral. Pentru mulți turiști, autoservirile, șaormeriile, dar și alte unități de tip fast-food sunt o adevărată ispită.

Reporter: Au fost făcute în condiții optime?

Turistă: Acceptabil.

De cele mai multe ori, oamenii nu se mai uită la condițiile în care sunt preparate alimentele. Pofta sau comoditatea îi îndeamnă să cumpere de la cel mai apropiat chioșc sau chiar direct de pe plajă, fără să se gândească la ce probleme ar putea avea ulterior.

Nu am avut. Sperăm să nu avem”, spune un turist.

Reporter: Nu vă e frică de cum au fost preparate? Dacă au stat în soare?

Turist: Dacă a vrut copilu, ce pot să zic?

Unii comercianți și-au amintit de regulile igienico-sanitare doar la vederea camerei de filmat. Astfel de situații pot avea urmări serioase. De pildă, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase spun că au avut, în ultima lună, mai multe cazuri de tulburări digestive decât înainte. Din păcate, aceste cifre sunt prezente în statisticile unităților medicale în fiecare sezon estival.

Dureri de stomac, vărsături și diaree. Sunt doar câteva dintre simptomele cu care oamenii s-au prezentat la urgențe în ultima perioadă.

Am avut 119 internări. În general, în perioada de vară, era patologia care predomina și prin prezența turiștilor pe litoral și atunci, adresabilitatea către spital era mai crescută”, a declarat dr. Ana Maria Iancu, medic specialist boli infecțioase.

Nici farmaciile din Constanța nu au dus lipsă de clienți. Tot în iulie, pastilele pentru tulburări digestive au fost cele mai solicitate. Farmaciștii spun că au crescut vânzările la acest gen de medicamente.

A cescut solicitarea pe această patologie. Sunt din ce în ce mai mulți pacienți, în special copii. În general părinții vin în farmacii și solicită consiliere. Cea mai probabilă cauză este faptul că, aflându-ne într-un sezon cald, alimentele sunt perisabile”, a declarat Liliana Didă, reprezentant farmacie.

Specialiștii le recomandă oamenilor să fie atenți la ce alimente consumă și de unde le cumpără. Copiii sunt cei mai predispuși infecțiilor digestive, dar nici adulții nu sunt scutiți de astfel de probleme.

Nu sunt ambalate, că dacă ar fi ambalate, nu ar fi problema aceasta. Dar sunt de la vânzători ambulanți de pe plajă, cu tot felul de alimente, gogoși, porumb, plimbate prin soare. Și apoi lumea cumpără, le mănâncă”, a mai declarat dr. Ana Maria Iancu, medic specialist boli infecțioase.

Pentru ca vacanța să nu se termine pe un pat de spital, doctorii recomandă consumarea alimentelor proaspete, preparate termic în mod corespunzător.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233