dobroge.tv

Live

Semn de carte - ediția 406

02 mai 2021
Publicitate

Țânțarul - Timothy C. Winegard

O lucrare inedită de nonficțiune narativă ce ne pune la dispoziție o perspectivă dramatică și cu totul nouă asupra istoriei omenirii, dovedind cum, de-a lungul a mii de ani, țânțarul a fost cea mai puternică forță care a determinat soarta lumii. 

De ce a fost ginul tonic cocktailul preferat de coloniștii englezi din India și Africa? Cui ar trebui să-i mulțumească Starbucks pentru răspândirea sa globală? Ce a pus capăt Cruciadelor? De ce și-a cedat Scoția suveranitatea în favoarea Angliei? Care a fost arma secretă a lui George Washington în timpul Revoluției Americane? 

Răspunsul la toate aceste întrebări – și la multe altele – este țânțarul. Țânțarul a deviat destinele unor imperii și națiuni, a năruit și a distrus economii și a decis rezultatul unor războaie importante, ucigând până acum aproape jumătate din umanitate – un număr estimativ de 52 de miliarde de oameni din totalul de 108 miliarde care au viețuit de-a lungul existenței noastre relativ scurte. 

Fiind cel mai puternic vector de exterminare pe care l-a cunoscut vreodată omenirea, țânțarul și seria sa de flageluri devastatoare – printre care malarie, West Nile, Zika, febră denga și febră galbenă – au jucat un rol mai important în modelarea istoriei noastre decât orice altă creatură vie cu care împărțim acest sat global.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233