Bucăți dintr-o dronă rusească, găsite în judeţul Tulcea. Ministrul Apărării, întrebat dacă se gândeşte la evacuarea oamenilor din zonă: ''Nu sunt elemente care să genereze pericol''
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, astăzi, în timpul unei vizite la Plauru, în judeţul Tulcea, că au fost găsite bucăţi dintr-o dronă rusească.
“S-a văzut, într-un interval destul de redus din punct de vedere temporal, au fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a făcut împotriva facilităţilor portuare şi a depozitelor ucrainene, motiv pentru care cred că este important să întărim măsurile de vigilenţă. Vom avea mai multe puncte de observaţie, vom avea mai multe patrule. În acelaşi timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, rămân în continuare funcţionale şi în fază de precauţie şi de atenţie crescută”, a declarat ministrul Apărării.
Întrebat dacă în acea zonă au fost găsite bucăţi de aparat, Tîlvăr a răspuns: “În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă. O să merg la Chilia, am fost aici la Plauru, sunt însoţit şi de prefectul judeţului, am vorbit şi cu primarul de aici şi apoi am să merg la Galaţi, pentru că şi Galaţiul, care chiar dacă este la o distanţă destul de mare de Reni, cred că este un oraş cu autorităţile căruia trebuie să discutăm din nou pentru a-i asigura de faptul că ne dorim ca în România viaţa să se desfăşoare normal".
El a fost întrebat dacă se gândeşte la evacuarea oamenilor din zonă: “Nu s-a pus problema, pentru că nu sunt elemente care să genereze pericol ca astfel de bucăţi să reprezinte o ameninţare”.
Ministrul Apărării: Am avut aseară în jurul orei 6 indicii că echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunţat că marţi, în jurul orei 18 au apărut primele indicii că au fost găsite resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă, în judeţul Tulcea, şi a precizat că acestea sunt analizate de specialişti.
“Am avut aseară în jurul orei 6 indicii că echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă. S-au făcut lucrurile care se fac în mod obişnuit în astfel de cazuri. Echipele au luat aceste probe pe care le analizează folosind echipamentele pe care le avem la dispoziţie în cadrul facilităţilor pentru acest lucru din cadrul MApN. Lucrul ăsta s-a întâmplat şi când a fost găsită o bucată dintr-o dronă de tip Bayraktar care plutea pe Marea Neagră.Scopul unor astfel de investigaţii este tocmai de a aduce precizie unei posibile concluzii. Există şi posibilitatea să fie echipament de mult mai multă vreme. E scopul pentru care se fac astfel de cercetări”, a explicat ministrul Apărării.
El a mai fost întrebat dacă s-a încercat ascunderea acestei informaţii, în condiţiile în care oficiali ucraineni susţin de luni că o dronă ar fi căzut în România.
“Informaţiile pe care le aveam erau corecte. În ceea ce priveşte faptul că alţii au ieşit cu alt gen de comunicare vreau să vă aduc aminte că şi atunci când s-a pus problema că rachetele ruseşti au intrat în spaţiul naţional al României venind din Moldova şi atunci alţii au spus că spaţiul a fost încălcat, iar noi am ieşit şi am spus că nu a fost încălcat şi am avut dreptate. Şi atunci când a fost incidentul în Polonia au fost tot felul de puncte de vedere exprimate în multe locuri din Europa iar noi am informat cu corectitudine.Putem vorbi de mai multe tipuri de drone. Sunt drone de survol de găsire de informaţii, sunt mai multe tipuri de drone. Vrem să vedem ce tip de dronă este, ce provenienţă are, ce capabilitate de a produce....Trebuie să fim în măsură şi să facem distincţia dintre un incident, un accident regretabil sau imputabil cuiva şi un act de agresiune”,a mai transmis ministrul Apărării.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Cincu, că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Întrebat cine i-a furnizat preşedintelui Klaus Iohannis informaţii greşite în condiţiile în care marţi, preşedintele a afirmat că nu a căzut nicio dronă sau componentă a unei drone în România, Angel Tîlvăr a răspuns:“Eu i-am furnizat această informaţie pentru că la momentul când am făcut prima comunicare pe această speţă, toate datele pe care le-am avut puse la dispoziţie de către colegii mei din cadrul MApN duceau la această concluzie. Avem măsuri de vigilenţă pe această zonă, de multă vreme”.