dobroge.tv

Live

Mii de constănțeni și turiști au participat la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române la Constanța. Iohannis, Ciolacu, Ciucă și ministrul Apărării, prezenți la festivitățile spectaculoase. GALERIE FOTO/VIDEO

15 august 2023
Redactia DTV
Publicitate

Mii de constănțeni și turiști participă, marți, 15 august, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanța, după o pauză de patru ani. La manifestări iau parte președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, dar și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. 

După o absență de patru ani, cel mai mare spectacol naval din România va fi prezentat de marinari publicului prezent pe faleza din Constanța, marți, 15 august, începând cu ora 10.00. Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2023” va avea loc, concomitent, marți, 15 august, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea.

Manifestările au început, odată cu sosirea președintelui Klaus Iohannis. În tribuna oficială sunt prezenți și premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Evenimentul de la Constanța a început cu ceremonialul ridicării pavilionului, geacului și marelui pavoaz, moment de o deosebită încărcătură emoțională pentru toate Forțele Navale de pe mapamond. Pavilionul reprezintă drapelul de luptă al navei, este simbolul gloriei, onoarei și vitejiei militarilor. Geacul se arborează de către echipaj la prova navei, iar pe lângă culorile naționale, el conține și ancora, ca semn universal al marinarilor. După apusul soarelui, la bordul navelor va fi aprins în semn de sărbătoare pavoazul electric.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a luat cuvântul. 

Ca în fiecare an, în aceste momente încărcate de respect și gratitudine aducem un omagiu eroilor marinari, militari sau civili care, de-a lungul timpului și-au dar viața pentru apărarea frontierelor de ape ale României și s-au jertfit pentru gloria drapelului tricolor. Situația complexă de securitate din zona Mării Negre generată de războiul declanșat anul trecut în luna februarie de Federația Rusă împotriva Ucrainei a făcut ca efortul Forțelor Navale Române să fie concentrat pe supravegherea spațiului maritim și fluvial din zona noastră, precum și pe operația de luptă contra minelor marine pe care o desfășurăm sistematic de la apariția pericolului de mine derivante la adresa navigației și a desfășurării activităților economice”, a declarat Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait. 

Iohannis: „Este emoționantă prezența atâtor oameni la aceste ceremonii la Ziua Marinei, o tradiția așteptată în fiecare an cu multă bucurie” 

„Îmi face o deosebită plăcere să fim împreună în această zi de sărbătoare dedicată marinarilor militari și civili. Este emoționantă prezența atât de multor oameni la aceste ceremonii prilejuite de Ziua Marinei Române, care sunt deja o tradiție așteptată în fiecare an, cu multă bucurie. Ziua de 15 august a devenit un prilej de a ne reaminti de simbolurile națiunii noastre, care ne inspiră să fim mai aproape unii de alții și să înțelegem din nou cât de puternici putem fi împreună, pentru a ne construi un viitor mai bun. 

Dragi marinari, aveți admirația și recunoștința noastră pentru devotamentul și demnitatea cu care purtați drapelul României pe mările și oceanele lumii. Profesia dumneavoastră vă definește ca oameni care au ales un stil de viață presărat cu provocări și sacrificii, dar și cu satisfacții pe măsură. Gândurile noastre de prețuire și gratitudine se îndreaptă astăzi și către cei care și-au dedicat viața și au făcut suprema jertfă sub pavilionul național. Aducem astfel un omagiu eroilor mărilor și oceanelor. 

Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune ar Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale și a țării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securității mării negre. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional. Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euratlantic este astăzi incontestabilă, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

CITEȘTE ȘIKlaus Iohannis prezent la Constanța, de Ziua Marinei Române: „România ca membră a NATO se bucură în prezent de cele mai solide garanții de securitate”

Ciolacu: „Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre și la gurile Dunării”

Înainte de toate aș vrea să-i salut pe toți marinarii români, militari sau civili. Vă doresc tuturor numai bine și mult succes în activitatea voastră! La mulți ani!, în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni! Pe lângă importanța sa istorică, Ziua Marinei Române mai are o semnificație simbolică aparte. Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre și la gurile Dunării. Locul unde se deschide cea mai importantă cale de navigație dinspre Orient către inima Europei (...) În calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea și modernizarea Forțelor Navale Române, dar și pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea națională și a întregii regiuni. În acest sens, după cum știți, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major și necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm!”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

CITEȘTE ȘI: Ciolacu: „Alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina”

Angel Tîlvăr: „România a adoptat cu promptitudine măsuri de consolidare a capacității de apărare”

Sunt onorat să pot fi alături de marinarii români la cea mai importantă sărbătoare a lor, care a devenit o tradiție și o atracție a verii aici, la Constanța, și în toate porturile și localitățile din România unde există activitate și obiceiuri marinărești. Într-o astfel de zi se cuvine să ne amintim cu respect de eroii marinari căzuți la datorie în numele României în timpul războaielor din trecut sau î ultimele decenii în teatrele de operație ori în misiuni executate pe teritoriul național. Rememorăm faptele lor de vitejie, curaj și devotament și vom onora pentru eternitate memoria lor (...) România a adoptat cu promptitudine măsuri de consolidare a capacității de apărare, dimensionate atât la nivelul eforturilor naționale, cât și în cadrul aliat, prin repoziționarea forțelor NATO pe întreg fracul estic (...) Războiul din Ucraina ne arată în fiecare zi că apărarea începe de acasă și, de asemenea, cât de important este ca România, ca țară cu ieșire la Marea Neagră, să dispună de capacități pentru a-și proteja apele terioriale și zona economică exclusivă”, a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Apărării, de Ziua Marinei: „Creșterea cheltuielile pentru Apărare de la 2 la 2,5% din PIB este o dovadă a angajamentului pe care îl avem pentru modernizarea forțelor noastre armate”

După alocuțiunile persoanelor oficiale a avut loc slujba religioasă susținută de IPS Teodosie, Argiepiscopul Tomisului. Ulterior, au fost lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor.

Zeul Neptun și-a făcut apariția din largul mării, printr-o poartă de apă asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, concomitent cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene. 

A urmat defilarea Navei-școală „Mircea”, ambasadorul onorific al României pe mările și oceanele lumii, avându-i pe vergi pe cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști.

La finalul acestuia, navele și aeronavele miltare participante vor defila prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, după care garda de onoarea va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor și ambarcațiunilor civile, precum și cu acrobații aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forțelor Navale, a mai punctat sursa citată. 

Seara zilei de 15 august se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor și cu un spectacol de artificii și de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanța. Formația muzicală a Forțelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susține un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanța, în intervalul orar 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piața Ovidiu, unde Muzica Militară a Forțelor Navale își va continua reprezentația. 

La ora 22.45, spectatorii prezenți în Piața Ovidiu sunt invitați de Primăria Municipiului Constanța să urmărească un spectacol de artificii și de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române.


Sursă foto: Dobrogea TV / Administrația Prezindențială

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233