Corabia misterioasă care a blocat lărgirea plajelor din Eforie, scoasă la lumină: va fi studiată de arheologi și astupată din nou cu nisip
În urmă cu doi ani lucrările de extindere a plajelor au scos la iveală epava unei ambarcațiuni din lemn, veche de 200 ani, scufundată aproape de țărm, exact în zona unde nisipul noii plaje urma să ia locul mării. Pentru că epava să nu fie distrusă s-a luat o decizie în premieră pentru România. Cum nu avem scafandri arheologi s-a decis ca specialiștii să facă cercetările pe uscat, iar acum echipa de specialiști o scot la lumina zilei metru cu metru.
„Cred că e pentru prima dată şi în România când are loc o cercetare a unei epave în nisip. Trebuie să fim foarte atenţi pentru că epava e într-o stare de conservare nu foarte bună”, a declarat Mihai Duca, arheolog.
Cercetarea corabiei misterioase, scufundate pe fundul Mării Negre este făcută de specialiştii Institutului Național de Patrimoniu. Din primele observaţii, corabia are aproximativ 200 de ani vechime, are 20 de metri lungime și patru metri lățime. De unde este și cum a ajuns să se scufunde în dreptul stațiunii Eforie, nimeni nu ştie.
„Nu am identificat până una-alta niciun fel de artefact care să ne ajute să datăm epava. Este o navă din lemn care a fost placată cu tablă de cupru. Am scos cam vreo 12 metri din ea”, a declarat Raluca Iosipescu, arheolog.
Corabia a fost îngropată în nisip şi îngrădită pentru a fi cercetată de către arheologi pe uscat. Ministerul Culturii a motivat acest lucru prin faptul că România nu are scafandri arheologi acreditaţi oficial.
„Din păcate, în România, toate aceste brevete internaţionale, ale Uniunii Europene n-au fost recunoscute până acum, de fapt pentru că există un Ordin ca numai Centrul de Scafandri al MApN face săpături arheologice submarine, ei nefiind arheologi, neavând pregătirea necesară şi neavând nici specialiştii”, a declarat Sergiu Iosipescu, profesor universitar istorie.
Descoperirea corabiei pe fundul mării a întârziat mult lucrările de înnisipare, iar costurile au fost uriașe pentru firma care lărgeşte plajele. Vorbim aici nu doar de salariile plătite muncitorilor angrenați în operațiune, ci și de lucrările suplimentare cerute de Ministerul Culturii.
„Şi excavarea a aproximativ 7.000 de metri cubi de nisip, circa. 14-15.000 tone, pentru a se putea ajunge la epava propriu zisă. Iar ca şi costuri, dacă această lucrare ar fi fost făcută în 2020 cu scafandri cum am solicitat iniţial, ar fi fost undeva în jur de 100.000 de euro. Acum, până la această oră costurile sunt estimate la 2.700.000 de euro”, a declarat Marius Stamat, constructorul plajei.
După ce va fi studiată de arheologi, corabia va fi astupată cu nisip, la loc. Nu poate fi extrasă şi expusă într-un muzeu, fiind într-o stare avansată de degradare.