Clădirile din Zona Peninsulară a Constanței ar urma să aibă un nou set de reguli: interzicerea modificării fațadelor, printre acestea
Clădirile din Zona Peninsulară a Constanței ar urma să aibă un nou set de reguli. Scopul este acela de a nu se pierde istoria caselor vechi și de a înfrumuseța zona pentru a îi crește potențialul turistic. Printre reguli se numără interzicerea modificării fațadelor clădirilor. Mulți constănțeni văd cu ochii buni ideea acestui regulament și speră ca unele imobile să fie reabilitate pentru că acum sunt o ruină.
„Uitați și aici, cineva are balcoane albastre, în partea cealaltă e altfel. Adică nu a păstrat așa cum a fost înainte”, spune un constănțean.
Clădirea din imagine este doar un exemplu de clădire, din multe altele care au fost reabilitate după bunul plac al proprietarului și nu după un plan architectural bine pus la punct. Așa se face că multe imobile din zona Peninsulară și-au pierdut în timp istoria din cauza modificărilor aduse ori au fost lăsat e de izbeliște.
Așa arată una din clădirile vechi din zona peninsulară a Constanței. Nelocuit de mult timp, imobilul a devenit acum o ruină dar și un pericol pentru că în orice moment pot cădea bucăți de tencuială, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.
Un nou set de reguli al zonei Peninsulare care ar urma să intre în vigoare. Printre acestea se numără interzicerea reabilitării clădirilor de patrimoniu fără un acord din partea municipalității.
„Am identificat o serie de clădiri și terenuri aflate în cele mai importante zone ale orașului nostru într-o stare avansată de degradare ceea ce ne situează pe locurile codașe în comparație cu celelalte orașe ce au conștientizat importanța acestor clădiri de patrimoniu și le-au îngrijit ca atare. Vom demara o acțiune ce își propune conștientizarea cetățeanului pentru aceste valori inestimabile ale orașului. Conform legii, cei care locuiesc în aceste imobile ar trebui să respecte măsurile de folosință ale acestora și să nu permită degradarea lor în timp”, a declarat Daniel Tatu, consilier local municipal.
Potrivit noului regulament, cei care locuiesc aici, în zona Peninsulară, nu vor mai avea voie să modifice fațadele sau structura clădirilor de patrimoniu, mai transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.
Mulți constănțeni consideră că aceste schimbări ar putea modifica în bine imaginea zonei Peninsulare. Unii încearcă să facă o comparație cu marile orașe din alte țări ori chiar din România și spun că își doresc să vadă și la Constanța clădiri vechi reabilitate și aduse la starea inițială.
„Eu am fost frecvent în Italia și în Italia este o chestie foarte superbă să mergi într-un oraș și să vezi clădiri frumoase, de același stil, neschimbate. Acolo nu ai voie să închizi balconul măcar. Deci nu ai voie să închizi balconul, cum s-a construit așa rămâne. Și aici în peninsulă la fel ar trebui să fie. Cu toate că puțin mai încolo, în centru acolo, fiecare și-a făcut de capul lui cum a vrut”, spune un constănțean.
„Foarte bună, e un lucru foarte bun. Respectă structura clădirilor vechi. Chiar ar trebui renovate că arată deplorabil. E ceva de nedescris. În toate orașele s-au refăcut, s-au reconstruit, s-a refăcut structura care a fost înainte. La noi, mai nimic”, spune un alt constănțean.
„Toți ar trebui să respecte o arhitectură. Totul e un kitsch. Deci, termopane, nu vedeți, ia uitați, termopane, clădiri noi lângă muzeu. E urât!”, spune o constănțeancă.
Până în prezent sunt multe mansarde construite ilegal și care nu au nici cea mai mică legătură cu ceea ce reprezintă clădirea istorică.