dobroge.tv

Live

Podul Palatului Arhiepiscopal, mistuit de incendiu, a fost construit ilegal. Administraţia locală: Nu vor fi alocate fonduri pentru refacerea imobilului

18 octombrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Un incendiu puternic izbucnit de la o lumânare, a distrus mansarda Palatului Arhiepiscopal din Constanța, în noaptea de 15 spre 16 octombrie. Focul a mistuit acoperişul şi podul, dar clădirea a suferit cele mai mari distrugeri. ISU Dobrogea a transmis ulterios că Arhiepiscopia nu avea nevoie de autorizație de securitate la incendiu deoarece clădirea este construită în anul 1932.

CITEȘTE ȘI: Arde Arhiepiscopia Tomisului! Au început să cadă bucăți din acoperiș - peste 70 de pompieri se luptă cu flăcările!

„În acest moment, având în vedere faptul că destinația este aceeași, precum si funcțiunile Palatului Arhiepiscopal Tomis, cât și a legislației în vigoare, acesta nu necesita autorizație de securitate la incendiu”,a transmis ISU.

CITEȘTE ȘI: Filmul incendiului de la Arhiepiscopia Tomisului. Peste 100 de pompieri s-au luptat mai bine de trei ore cu flăcările. IPS Teodosie s-a rugat alături de enoriași pentru stingerea incendiului

Mai mult, administraţia oraşului susţine că Arhiepiscopia Tomisului a efectuat în anul 2007 lucrări de mansardare a podului Palatului Arhiepiscopal fără a solicita vreo autorizație. În anul 2000, Primăria a emis o autorizație pentru refacerea împrejmuirii la clădirea Palatului Arhiepiscopal.

Nu a existat niciodată nicio sancţiune. Dacă este real că lucrările neautorizate au fost realizate în anul 2007, nici măcar nu mai pot fi sancţionaţi. Este prescris dreptul de a aplica o sancţiune pentru lucrările edificate în anul 2007. (…) Nu mai pot aplica acum nicio sancţiune dacă este real că lucrările sunt edificate în 2007. Puteau fi constatate în trei ani”, a mai declarat Felicia Ovanesian.

City-managerul a adăugat că nu mai poate fi dată nicio sancţiune în acest caz, fapta fiind prescrisă. Ea a precizat că nu i se pare etic să dea bani pentru ceva ce nu a fost autorizat.

Vi se pare etic să dau bani să se refacă ceva ce nu a fost niciodată autorizat? Dar vorbesc din perspectiva Feliciei Ovanesian, nu a autorităţii locale, nu a administraţiei locale. Nu mi se pare etic să dau bani să refac ceva ce nu a fost niciodată autorizat. Dovadă ce se întâmplă cu lucrările neautorizate”, a afirmat Felicia Ovanesian.

UPDATE. Inițial, reprezentanții Arhiepiscopiei au recunoscut că este o mansardă în care trăiau și dormeau călugări și preoți, dar ulterior și-au schimbat declarațiile și au susținut că era un simplu pod cu un loc de rugăciune.

Noi n-am umblat la niciun acoperiș. Cum sa construim? S-au amenajat spații de depozitare, nu s-a construit. Podu-i pod, au fost spatii de depozitare, doar atât”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Podul, la o construcție nu este nimic altceva decât un șifonier mai mare deasupra unei încăperi. Nu este un spațiu locuibil, nu se trece în suprafața locuită și construită a casei. Este pur și simplu un spațiu tehnic”, a declarat Andrei Chivu, arhitect.

Palatul Arhiepiscopal, vechi de un secol, este pe lista clădirilor de patrimoniu, iar legea spune clar că orice modificare, trebuie autorizată de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu. Însă, la Direcție nu există nicio cerere.

Trebuia autorizație de construcție”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

„Doar cu autorizatie, să-l transforme dintr-un spațiu de depozitare într-unul de locuire. Trebuie să facă o expertiză tehnică de structură, apoi trebuie să facă un proiect de consolidare”, a mai declarat Andrei Chivu, arhitect.

Și nu este singura construită fără autorizație. În municipiul Constanța mai există și alte lăcașuri de cult care fie nu au autorizație fie nu respectă autorizațiile de construire. Potrivit city managerul orașului un exemplu este Biserica de la Ștefăniță Vodă care a intrat recent în legalitate. Construcția s-a realizat pe un alt teren decât ar fi trebuit, situatia ieșind la suprafață în momentul în care se lucra la realizarea parcului de pe terenul unde erau fostele Galerii Soveja.


Sursă foto: Claboo Media Facebook

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233