RĂZBOIUL DIN UCRAINA. Rusia a folosit rachete hipersonice, ''super-arma'' lui Putin. Zelenski face un apel la negocieri: ''E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim''
Războiul din Ucraina continua pentru a 24-a zi. Sirenele au continuat să răsune în orașele ucrainene bombardate de trupele ruseşti. Ministerul rus al Apărării a anunţat că a folosit, vineri, rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un depozit de armament din vestul Ucrainei. Racheta a fost definită în mai multe rânduri drept "super-arma" de care dispune Vladimir Putin.Cu toate acestea, liniile rusești de înaintare spre Kiev au fost blocate. În oraşul Zaporojie, armata ucraineană a instituit restricţii de circulaţie pentru 38 de ore, începând de sâmbătă, 14:00 GMT, până luni dimineaţă, a indicat primarul oraşului Anatoli Kurtiev. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel Moscovei, prin care îi cere lui Vladimir Putin să discute despre "pace şi securitate", în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii.
Forţele ucrainene anunţă că au distrus 12 ţinte aeriene ruseşti. Un locotenent rus ar fi fost ucis
Forţele ucrainene anunţă că au distrus 12 ţinte aeriene ruseşti, iar un locotenent rus ar fi fost ucis, informează BBC, citat de news.ro.
Forţele armate ale Ucrainei au anunţat că apărarea sa antiaeriană a distrus cel puţin 12 ţinte aeriene ruseşti - două avioane, trei elicoptere, trei drone şi patru rachete de croazieră.
Rapoartele locale care citează un consilier al şefului biroului preşedintelui au adăugat că forţele armate au lovit şi aerodromul Cernobaievka, unde Rusia şi-a plasat o parte din flota sa - pentru a şasea oară.
Statul Major a anunţat că un locotenent rus a fost ucis la Cernobaievka, acesta fiind locotenent Andrei Mordvişev, comandantul Armatei a 8-a Combinate din Districtul Militar de Sud al Forţelor Armate Ruse.
Rusia susține că a utilizat rachete hipersonice
Ministerul rus al Apărării a anunţat că a folosit, vineri, rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un depozit de armament din vestul Ucrainei.
Potrivit ruşilor, racheta a distrus un mare depozit subteran de muniţie al trupelor ucrainene la Deliatin, în regiunea de sud-vest Ivano-Frankivsk.
Racheta hipersonică rusă Kinjal, la fel ca 3M22 Zircon, nu poate fi detectată de radar din cauza vitezei, ceea ce face ca sistemele de apărare antirachetă precum cele folosite de ucraineni să fie prea lente.
Racheta a fost definită în mai multe rânduri drept "super-arma" de care dispune Vladimir Putin. Destinată să elimine navele şi ţintele terestre, Kinjal este o rachetă care poate fi înarmată cu focoase nucleare sau cu explozivi mari, şi poate să provoace daune semnificative prin simpla lovire a ţintei.
Ria Novosti, citată de presa internaţională, subliniază că este prima oară când racheta hipersonică este folosită în Ucraina.
Ucraina speră să evacueze sâmbătă civili prin zece coridoare umanitare
Ucraina speră să evacueze sâmbătă civili prin zece coridoare umanitare din oraşe şi centre urbane aflate în prima linie a frontului cu forţele ruse, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei, citată de Reuters.
Un coridor a fost convenit pentru oraşul asediat Mariupol, deşi eforturile anterioare ale autorităţilor de a evacua civilii de acolo în cadrul unei încetări temporare a focului au eşuat de mai multe ori, ambele părţi dând vina una pe alta.
Un coridor umanitar pentru evacuări în regiunea Lugansk din Ucraina va fi deschis sâmbătă dimineaţă, a anunţat guvernatorul regional, Serhi Gaidai, pe Telegram.
"S-a convenit asupra unui coridor umanitar, vom încerca să evacuăm oamenii şi să aducem mâncare astăzi. Un 'regim al tăcerii' a fost convenit pentru 19 martie, începând cu ora 09:00 (07:00 GMT)", a spus Gaidai.
Ministerul britanic al Apărării: Moscova a eșuat în atingerea obiectivelor inițiale
Ministerul Apărării din Marea Britanie notează, în raportul zilnic, că Kremlinul "nu a reuşit până acum să-şi atingă obiectivele iniţiale" şi a fost "surprins de amploarea şi ferocitatea rezistenţei ucrainene".
"Este probabil să implice utilizarea fără discernământ a armelor, care va avea ca rezultat creşterea victimelor civile, distrugerea infrastructurii ucrainene şi intensificarea crizei umanitare”, avertizează ministerul de la Londra.
Potrivit ONU, citat de Guardian, se confirmă că 816 civili au fost ucişi de la începutul conflictului, în timp ce 1.333 de persoane au fost rănite.
Oficialii de la Kiev au declarat vineri că 222 de persoane au fost ucise în capitală, inclusiv 60 de civili şi patru copii.
“E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim”
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj în care afirmă că discuţiile despre pace şi securitate pentru Ucraina sunt ”singura şansă” pentru Rusia de a-şi reduce pierderile. ” E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim”, afirmă Zelenski.
Volodimir Zelenski a transmis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un nou mesaj în care a făcut referire la negocierile pentru încetarea focului.
Potrivit acestuia, discuţiile despre pace în Ucraina sunt ”singura şansă” pentru Rusia de a reduce pierderile generate de propriile greşeli.
”E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina”, a transmis Zelenski, apreciind că, în caz contrar, pierderile Rusiei vor fi foarte mari.
Aproape jumătate de milion de refugiați ucraineni au intrat în România de la începutul războiului
De la declanşarea acestei crize şi până la data de 18 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 480.466 cetăţeni ucraineni.
În interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 67.621 de persoane, dintre care 11.182 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 13,9% faţă de ziua precedentă).
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.421 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 15,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 4.156 de cetăţeni ucraineni (scădere cu 18,4%).
Sursă text: news.ro, digi24.ro, agepres.ro/Sursă foto: dailymail.com