dobroge.tv

Live

Isteria a cuprins România

Românii au luat combustibil în tot ce a avut capac, un şofer a umplut un container de 1.000 de litri, altul - damigenele pentru vin. Cât costă carburanţii joi dimineaţă după panica de aseară

10 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Au fost cozi și panică seara trecută la toate benzinăriile din oraș. Traficul a fost paralizat în Constanța, dar și în mai multe orașe din țară după ce prețurile la carburanți au explodat în cursul după-amiezei la unele peco-uri. Mai mult decât atât, în mediul online a apărut un zvon conform căruia acestea vor urca până la 11-12 lei pe litru. Într-adevăr, astăzi prețurile au crescut în Constanța, dar litrul de carburant nu depășește 9,38 lei.

A fost haos ieri în toată ţara după ce şoferii s-au îngrămădit să-și facă stocuri de benzină sau motorină de teamă că în următoarele zile preţurile ar putea depăşi 11 lei pe litru. Imagini incredibile au fost surprinse aseară în toată ţara, la staţiile de carburant, unde românii au încercat să-şi facă rezerve de motorină în tot ce au considerat că pot pune: de la bidoane de sticlă cât mai mari la damigene de sticlă pentru vin. Un român din Slatina a fost filmat în timp ce umple cu combustibil un container de 1.000 litri.

Citeşte şi: Haos în Constanța și în toată țara. Cozi kilometrice la benzinării: zeci de șoferi au blocat traficul pentru a alimenta, după un zvon

Isteria ar fi pornit după ce proprietarul benzinăriei MOL din Beiuş a vândut miercuri benzina cu 11 lei/L. Acesta a declarat că a fost nevoit să pună acest preţ după ce ar fi cumpărat un lot de combustibil foarte scump.

Cu toate acestea ministrul Energiei spune că nu avem motive să ne panicăm şi a subliniat că nu va urma nicio creştere semnificativă a preţului combustibililor. Totodată, de astăzi încep controalele la benzinăriile care au mărit nejustificat tarifele, în condiţiile în care preţul petrolului a scăzut ieri cu 17%.

Cozi uriaşe în toate oraşele din ţară

După zvonurile că preţurile la benzină şi motorină vor trece de 11 lei litrul, şoferii au format cozi kilometrice în benzinăriile din Constanţa, Arad, Bihor, Timişoara, Botoşani, Bucureşti, precum şi în multe alte oraşe din ţară. În municipiul Iaşi, o femeie a fost agresată de un şofer după ce i-a tăiat acestuia faţa. Şoferiţa de 22 de ani a ajuns la spital cu mai multe contuzii.

Totul a pornit de pe reţelele de socializare unde au fost postate mai multe imagini cu preţurile practicate de o benzinărie din Beiuş, deţinută de o companie locală, parteneră cu lanţul Mol.

Proprietarul a declarat că a fost nevoit să pună acest preţ după ce ar fi cumpărat un lot de combustibil foarte scump.

„Am fost obligat să scumpesc pentru că am cumpărat mai scump. Am cumpărat din depozit carburantul cu 8,6 lei litrul, în condiţiile în care eu până acum la pompă l-am vândut cu 7,6! Mi-au zis că dacă nu-mi convine să nu iau. Şi aşa am o cisternă pe care nu mi-au umplut-o! Mâine va fi şi mai scump, am înţeles că va fi 10 lei litrul",a explicat Daniel Degău, administrator şi unul din patronii firmei Desira Impex, care mai deţine şi două benzinării partenere Rompetrol, pentru adevarul.ro.

Potrivit presei locale din Bihor, în cursul zilei de azi șoferii au semnalat scumpiri la mai multe benzinării din judeţul Bihor, acolo unde prețul la benzină și motorină a ajuns şi la 9 lei/litru.

"Aşa ceva n-am văzut de pe vremea lui Ceauşescu. Doar atunci stăteam ca nebunii să ne primim raţia de benzină. Acum oamenii sunt speriaţi că mâine se face 10-11 lei litrul. Pe internet am văzut că deja este 9,99 lei la Moşniţa”, a declarat pentru News.ro un şofer aflat la coadă, într-o benzinărie din localitatea Şag.

Cozile uriaşe a făcut ca reţelele de socializare să se umple de ironii şi glume. Muţi au amintit de criza de drojdie sau de hârtie igienică de acum doi ani. Şi o postare a lui Marian Godină în care se amuza pe seama celor care s-au îmbulzit la bezinării a strâns mii de reacţii şi distribuiri, potrivit observatornews.ro.

Controale în benzinării

Ministrul Energiei a anunţat că de astăzi încep controalele în benzinăriile care au încercat să capitalizeze panica şi au majorat tarifele nejustificat.

„În România, preţul actual actual al petrolului - care a scăzut cu trei dolari, de ieri până astăzi - se află încă în limite care nu impun o creştere mare a preţului la benzină şi motorină. Nu există acest risc, ca preţul să ajungă la 9 lei, 10 lei, la 11 lei”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Cum aflăm prețul benzinei și al motorinei

Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 10 martie, pot fi verificate de șoferi online pe Monitorul Preţurilor.

După intrarea în aplicație, utilizatorul este întrebat dacă dorește să își activeze locația, pentru precizia căutării pe hartă. Apoi, se selectează categoria „Carburanți auto” și, în pasul următor, se alege tipul de benzină sau de motorină folosit. Primul pas este selectarea categoriei „Carburanți auto”, urmat de alegerea benzinei folosite (standard sau premium), ori a motorinei (standard sau premium), ori GPL, ori încărcare electrică Ultimul pas este afișarea pe hartă a celor mai apropiate benzinării de locația selectată, fiind afișat prețul la pompă pentru benzină și motorină la stațiile din apropiere. Exemplu de afișare pe hartă a celor mai apropiate benzinării. Cu un click pe fiecare stație de carburant disponibilă, apare prețul benzinei sau al motorinei, în funcție de categoria aleasă.

„Prețurile au un caracter pur informativ”, precizează Consiliul Concurenței, care atrage atenția că „prețurile afișate la punctul de vânzare pot diferi”, cele afișate în aplicație sau pe site fiind valabile la data raportării pe platforma „Monitorul Prețurilor”.

Preţuri mărite, în benzinării

Joi dimineaţă, preţurile crescuseră la benzinăriile din Constanţa. În această dimineaţă, carburanţii se comercializează cu preţuri cuprinse între 7,98 şi 9,38 lei, în această dimineață.

Benzina standard are un preţ pe litru de 8,39 lei la MOL, 8,03 lei la OMV, 7,99 Petrom şi 7,94 Lukoil. Benzina premium costă 9,03 la MOL, 8,69 lei la OMV, 8,45 lei - Petrom şi 8,64 lei - Lukoil, potrivit datelor din Monitorul Preţurilor la Carburanţi, aplicaţie lansată de Consiliul Concurenţei.

Preţul motorinei standard a crescut şi el, cele mai mari preţuri fiind înregistrate la benzinăriile Mol – 8,95 lei/l, în timp ce OMV cerea un preţ mediu de 8,16 lei/l, iar Petrom 7,99 lei/litru, iar Lukoil 7,98 lei/litru.

În ce priveşte motorina premium, Mol cere un preţ de 9,34 – 9,38 lei/l, Lukoil – 8,34 lei/l, Petrom 8,36 lei/l, iar OMV – 8,65 lei/l.

Preţurile de mai sus variază cu un plus sau minus de 2 până la 5 bani în funcţie de locaţia benzinăriri.

Premierul discută astăzi cu miniştrii Energiei şi Economiei, precum şi cu conducerile ANPC, Consiliului Concurentei şi ANAF

Premierul Nicolae Ciucă se întâlneşte astăzi cu miniştrii Energiei şi Economiei, precum şi cu conducerile ANPC, Consiliului Concurentei şi ANAF. Potrivit Executivului, întâlnirea este programată la ora 9:30.

Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru declarând miercuri seară că ”Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”.

Carburanţii s-au scumpit aproape zilnic de la începutul anului. Doar în ultimele două săptămâni, de la începutul războiului din Ucraina, preţurile la benzină şi motorină au crescut cu peste 10 procente. Consumatorii sunt, însă, sfătuiți să aibă grijă la știrile false, și să verifice din surse oficiale sau mass-media credibile orice zvon lansat pe Facebook sau grupurile de Whatsapp.

Preţul petrolului a scăzut ieri cu 17%

Preţul petrolului a scăzut cu până la 17%, la cel mai mic nivel înregistrat în ultimele zile, după ce Emiratele Arabe Unite au anunțat că vor cere membrilor OPEC să crească producția de țiței, relatează Bloomberg.

Declarația privind susținerea creşterii producţiei de țiței, ceea ce ar putea compensa o parte din întreruperile de aprovizionare cauzate de sancţiunile impuse Rusiei, a fost făcută de Yousef al Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington.

„Susținem creșterile de producție și vom încuraja OPEC să ia în considerare niveluri mai ridicate de producție”, a declarat ambasadorul Yousef Al Otaiba, într-o declarație postată pe Twitter de Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Washington.

„EAU au fost un furnizor de încredere și responsabil pe piețele globale de mai bine de 50 de ani și consideră că stabilitatea pe piețele energetice este esențială pentru economia globală”,a mai spus oficialul.

Sursă foto: Polițiști - Uniți Suntem Puternici Facebook/Alexandru Raita Facebook

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233