Vaccinul antigripal, la mare căutare
Prea puține doze de vaccin antigripal au ajuns la cabinetele medicilor de familie. Acestea nu acoperă nici 20% din necesar. Noua tranșă, de 500.000 de vaccinuri a fost repartizată săptămâna trecută la nivel național, însă medicii sunt îngrijorați că nu vor putea imuniza pe toată lumea care solicită acest lucru.
Doamna Musever are 63 de ani. A venit la cabinet împreună cu soțul. Spune că de 15 ani se imunizează amândoi și că este foarte important pentru ei să se știe în siguranță, mai ales că suferă de mai multe afecțiuni.
„M-am simțit foarte bine în fiecare an și abia am așteptat să ne invite să ne vaccinăm. Am pensia mică și nu ne-am permis să îl cumpărăm de la farmacie”, spune doamna Musever.
Fie că îl achiziționează din farmacii, fie că așteaptă doza gratuită de la medicul de familie, cei mai mulți dintre constănțeni au înțeles importanța imunizării și se vaccinează an de an.
„De 10 ani sau mai mult, cred că de 15. În fiecare toamnă mi-l fac. Și eu și soțul meu, ne facem amândoi. Să prevenim orice surpriză neplăcută”, spune o constănțeancă.
„Acum vin de la vaccin. An de an mă vaccinez antigripal”, declară un constănțean.
Specialiștii spun că momentul optim vaccinării pentru cei care au mai făcut vaccinul, este în a doua jumătate a lunii octombrie, adică acum. Astfel, imunizarea va dura până la sfârșitul sezonului rece, în martie.
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății, sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, cu boli metabolice, bătrânii și copiii instituționalizați, personal medical și gravide.
„ Noi avem foarte multe boli. Am și diabet, sunt și hipertensivă și cardiacă, mai am și gonartroză. Mie mi-a făcut și foarte bine. Stăteam câte o lună în pat când răceam, dar de când fac antigripalul, nu am făcut deloc gripă”, spune doamna Musever.
Medicii de familie sunt îngrijorați de numărul foarte mic al dozelor primite. Aceștia spun că nu vor fi suficiente pentru a acoperi necesarul și că cererea este foarte mare în această toamnă.
„Noi vaccinăm în măsura posibilităților și în măsura în care ni s-a onorat comanda făcută de vaccinuri. Deocamdată avem sub 20% din necesarul de vaccin. Vaccinăm cu precădere în această tranșă pacienții cu diabet zaharat insulino-dependent, cei cu insuficiență cardiac, cei cu afecțiuni oncologice. Am vaccinat și copii până în 6 ani, în măsura în care au fost solicitări din partea părinților”, declară Despina Vafiadis, medic de familie.
Următoarea tranșă de 1.100.000 de doze de vaccin antigripal va fi repartizată la începutul lunii noiembrie. Până în prezent, în acest sezon nu au fost înregistrate cazuri confirmate de gripă.