Constănţenii, afectaţi de greva angajaților de la Casa de Asigurări de Sănătate. Vicepreședinte CJAS: "Ne pare rău, dar nu avem ce face"
Casa de Asigurări de Sănătate Constanța a intrat în grevă pe termen nelimitat. Printre nemulțumiri se numără salariile scăzute, care nu reflectă nici pe jumătate munca și efortul pe care angajații îl depun, spun oamenii. Constănțenii care au treburi de rezolvat la instituție trebuie să știe că activitatea cu publicul este blocată pe perioadă nedeterminată.
Zeci de angajați ai Casei de Asigurări de Sănătate Tomis Constanța au protestat în fața instituției. Nu este prima oară când aceștia încearcă să își facă dreptate, însă de această dată, speră ca autoritățile să ia și măsuri. Primul protest a avut loc vara aceasta, în luna iulie, la baza căruia au stat aceleași nemulțumiri. Angajații se simt epuizați, deficitul de personal se resimte pe zi ce trece mai mult, iar salariile sunt mediocre, spun oamenii.
„Am un număr de 238 de furnizori, care include 700 de medici de specialitate. Fluctuația poate fi enormă. Vin de la 7 dimineața cu toate că programul începe la 8 și jumătate și stau până la 7 seara ca să îmi termin treaba”, a spus Viorica TOMA, angajat.
De luni, toți angajații din cadrul caselor de asigurări de sănătate, la nivel național, protestează prin întreruperea programului pentru o perioadă nedeterminată. În ciuda inflațiilor și a nivelului de trai scăzut, salariul a rămas același din 2018.
„Rămânem din ce în ce mai puțini, munca este aceeași, ba dimpotrivă. Pe fondul acestor discuții, care s-au purtat la nivel înalt nu s-au concretizat, iar aceasta ne-a rămas singura soluție. Ne pare rău, dar nu avem ce face”, a spus Ion Silviu CONSTANTIN, vicepreședinte CJAS.
Conducerea instituției spune că situația este revoltătoare, mai ales că fac parte din sistemul de sănătate al țării.
„Salariile de bază variază între 3.000 și 3.400 de lei, în funcție de vechime. Nici măcar nu am primit un leu din 2018 încoace, deși volumul de muncă a crescut. În legea sănătății noi plătim serviciile de care beneficiază asigurații”, a spus Aurelia RĂDOI, purtător de cuvânt al CJAS.
Mulți constănțeni au venit luni la sediul instituției fără să știe că nu își pot rezolva probleme. Au fost persoane care au făcut zeci de kilometri degeaba.
„Am venit ca să îi fac carnet de sănătate soției, că ne-am căsătorit acum doi ani. Şi trebuie o mie de acte și sunt în grevă”
„N-aș fi venit așa. Se lucrează doar trei zile pe săptămână pentru ce vreau eu să depun. Dacă nu apuc să depun, va trebui să plătesc”
„Puse pe drumuri persoane în scun cu rotile”
Protestele vor continua, până când Ministerul va lua măsuri.