Constănțenii se pot vaccina antigripal, dar vor fi nevoiți să își ridice singuri serul din farmacii, pe bază de reţetă. Medic de familie: ''Era mai simplu și mai logic prin DSP''
Constănțenii se pot vaccina antigripal. Însă, campania de anul acesta vine cu schimbări. Oamenii vor fi nevoiți să își ridice singuri serul din farmacii, dar doar pe bază de rețetă. Unii medici de familie sunt de părere că noile modificări vor îngreuna procesul de imunizare, în special în cazul vârstnicilor. Și asta pentru că vaccinul odată luat din farmacie trebuie făcut într-un timp cât mai scurt.
Este deja cunoscut faptul că odată cu scăderea temperaturilor apar și cazurile de gripă. În ultima perioadă, un număr semnificativ de constănțeni a ajuns la spital sau la medicul de familie cu simptome specifice. Încă de la începutul acestei luni a început și campania de vaccinare care a venit cu schimbări. Vaccinul antigripal va fi ridicat din farmacii.
„Oamenii au început să vină în farmacii, să întrebe despre vaccin. Bineînțeles, s-a schimbat regula de vaccinare, nu mai merg direct la medici, vor trebui să vină în farmacii pacienții”, a spus Andreea BĂCUȚĂ, farmacist.
Serul va fi eliberat pe baza de rețetă, iar vaccinarea propriu-zisă va fi posibilă atât în cabinetele medicilor de familie, cât și în unele farmacii.
Unii medici sunt scpetici în ceea ce privește noile modificări pe care campania de vaccinare le suferă. Sunt de părere că vor îngreuna procesul de imunizare. Și asta pentru că serul trebuie transportat în timp util și în anumite condiții.
„Era mai simplu și mai logic prin DSP, adică ne dădeam vaccinurile, îi chemam la vaccinare, aveam o siguranță. Vaccinul era adus în frigider, aveam vaccinul la mine, eu îi chemam sau ei singuri veneau, făceam vaccinul, îi consultam concret să vad care este starea de sănătate și le făceam vaccinul. Câțiva vor fi care vor înțelege că trebuie să transporte vaccinul în condiții bune, deci cu baterii de gheată și să vină direct la mine să îl fac”, a spus dr. Camelia CHEREGI , medic de familie.
Întâietate în campania de vaccinare au vârstnicii de peste 65 de ani, femeile gravide, copiii cu între șase luni și 19 ani, dar și bolnavii cronici. De asemenea, tot aceste categorii de persoane beneficiază de vaccin antigripal gratuit.
„Am avut în jur de 700 de vaccinări anual, și anul asta sunt foarte mulți care întreabă, deși vremea încă este caldă”, a spus dr. Denisa CERCEL, medic de familie.
„Vaccinarea antigripală are în prezent ponderea ei foarte bună. Mai ales acum când se poate intersecta și cu coronavirusul, cel care a produs atatea prejudicii și cu alte virusuri care s-au dezvoltat între timp. Așa că prevenția antigripală mai ales la grupele de risc este foarte importantă”, a spus dr. Camelia VASILESCU, medic de familie.
Anul trecut, în județul Constanța s-au vaccinat în jur de 90 de mii de oameni.
„Anul trecut practic am utilizat toate vaccinurile solicitate de noi la Ministerul Sănătății și am fost în topul 5 al județelor. În ultimii ani, Constanța a stat destul de bine în ceea ce privește vaccinarea antigripală”, a spus Tudorel ENE, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Gripa poate fi confundată foarte ușor cu răceala. Aceasta este caracterizată prin febră, oboseală, scăderea mirosului și gustului și o insuficiență respiratorie. Așa că specialiștii ne recomandă să nu luăm medicamente după ureche și să mergem la medicul de familie după ce apar primele simptome.