Transplantul de celule stem hematopoietice, unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cancerele de sânge
Transplantul de celule stem hematopoietice este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cancerele de sânge. Principalul avantaj este că oferă o șansă la vindecare sau de remisiune îndelungată pacienților care suferă de cancer de sânge și au indicație pentru această procedură. În fiecare an, trei din 100.000 de români sunt diagnosticați cu un cancer de sânge, în timp ce în lume, la fiecare 35 de secunde, o persoană află că suferă de o astfel de boală.
Povestea Marinelei începe în 2017. Atunci a observat pe umăr un semn care arăta ca o ciupitură. A mers la dermatolog, iar medicul i-a dat un unguent care, din păcate, nu și-a făcut efectul așa că s-a reîntors la cabinet. A primit un alt unguent însă „ciupitura” s-a mărit, iar ulterior au început să-i apară pete și pe spate. Așa că a făcut o biopsie.
„A ieșit ca și diagnostic neoplasm cu celule dendritice plasmocitoide, o boală foarte rară”, a declarat Marinela, pacientă.
Când a ajuns la spital, doctorul i-a spus că este al doilea caz pe țară. I-a spus apoi femeii că trebuie să înceapă urgent tratamentul. Șase cure de chimioterapie a făcut, iar ulterior i s-a spus că trebuie să facă un transplant medular.
„Au început iarăși curele de chimioterapie pentru că înaintea transplantului, cumva se face așa o cură mai puternică de se aduce la un nivel de imunitate zero. Iar pe 24 mai am făcut transplantul, transplant de la o donatoare din Germania căreia îi sunt recunoscătoare toată viața. Sunt bucuroasă. Pe 24 mai am împlinit cinci ani de la transplant, ceea ce înseamnă extraordinar de mult”, a mai declarat Marinela, pacientă.
Iulian Croicu este un alt pacient. Acesta a aflat în 2021 la vârsta de 59 de ani că ar putea să aibă o problemă medicală gravă. Totul a început atunci când a observat un mic abces dentar. A mers la dentist, iar stomatologul, după un control, i-a recomandată să meargă la un infecționist. Însă, pe seara a făcut febră așa că s-a dus direct la spital.
„Diagnosticul a venit rapid. A venit și mi-a spus: ai leucemie. Zic: glumești, cum să am leucemie? Poate am vreo infecție. Mi-a zis: nu, nu, ai leucemie, ai 200.000 de leucocite, ceea ce înseamnă de 20 de ori mai mult decât maximul normal. Mă consider binecuvântat că sunt încă în lumea asta”, a declarat Iulian Croicu, pacient.
Viața acestor pacienți a fost salvată datorită transplantului de celule stem hematopoietice. Procedură utilizată pentru a înlocui măduva osoasă bolnavă cu una sănătoasă, care poate produce celule sanguine normale.
„Contează foarte mult să diagnosticăm rapid un cancer de sânge și contează foarte mult să știm că există terapii care pot vindeca aceste cancere de sânge. Pe de altă parte, pentru toți cei tineri care vor să ajute la vindecarea unui cancer de sânge, e important să știm că există posibilitatea să se înscrie în Registrul Român al Donatorilor de Celule Stem”, a declarat prof. univ. dr. Alina Tănase, președinte Societatea Română de Transplant Medular.
Transplantul de celule stem hematopoietice poate fi de două tipuri: autotransplant și alotransplant. Celulele stem sunt administrate pacientului sub forma unei transfuzii, indiferent de metoda prin care au fost donate. În cazul ambelor tipuri de transplant, recuperarea pacientului poate dura luni sau ani.
„Este mare nevoie. Avem mare nevoie de donatori și să-i găsim aici în țară, nu să apelăm la agențiile internaționale pentru că, în România avem specialiști de elită dar, din păcate, Registrul acesta al donatorilor lasă de dorit. Îndemnăm pe toți cetățenii să fie donatori pentru că donând salvezi o viață”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.
„Astfel, asigurând o bază mai largă de selecție pentru toți pacienții noștri care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice și astfel putem să salvăm o viață și să creștem șansa celor care au cancere de sânge, au boli hematologice și care sunt eligibile pentru transplantul de celule stem hematopoietice”, a declarat dr. Traian Laurian ARGHIŞAN, director general interimar Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Donator poate fi un membru al familiei sau o persoană necunoscută, înregistrată într-un registru de donatori voluntari. Condițiile sunt să fie o persoană sănătoasă și să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. În acest moment, în România sunt aproape 100.000 de persoane înscrise în registru și 45 de oameni în așteptarea unui donator compatibil.