CONSTANŢA. Este nevoie de donatori, dar unii constănţeni au fost nevoiţi să aştepte şi cinci ore până să doneze: ''Nu este organizare fermă ca să fie lumea mulțumită''
Nevoia de donatori și de sânge este constantă în România, iar județul nostru nu face excepție. Reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine din Constanța spun că este nevoie zilnic de aproximativ 60 de donator, însă sunt și momente când nu trec pragul instituției mai mult de 20 de persoane. Pe de altă parte, unii donatori se plâng de faptul că există cazuri când trebuie să aștepte și câteva ore până să intre să doneze sânge.
Încă de la primele ore ale dimineții cei care vor să doneze sânge merg la Centrul de Transfuzii Sanguine din Constanța. Reprezentanții centrului spun că este nevoie zilnic, în medie, de 60 de donatori. Însă, sunt și zile în care nu trec pragul instituției mai mult de 20 de persoane dornice să doneze sânge. Chiar dacă timpul de așteptare în medie este de aproximativ o oră, sunt și donatori care se plâng că au fost nevoiți să aștepte ore bune până să intre să doneze. Ori chiar au plecat pentru a nu aștepta la rând.
“Au fost perioade când am venit și am plecat înapoi pentru că era foarte aglomerat. Astăzi a mers foarte bine. Dar au fost zile când stăteam patru ore, cinci ore. Deci, nu este organizare fermă ca să fie lumea mulțumită. Adică să vii de plăcere să donezi”, a spus un constănţean.
Lipsa de personal ar fi principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru, spun reprezentanții instituției.
“Noi ne confruntăm ca orice unitate cu un deficit de personal, într-adevăr, și de asistente și de medici. Avem anumite campanii pe care, inclusiv sâmbăta, pe care am fost câteodată nevoiți să le anulăm pentru că nu am putut să facem față”, a spus biolog Mădălina NICULESCU, locțiitor director Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța.
Pentru a evita statul la coadă, donatorii sunt îndemnați să își facă în prealabil o programare.
"Timpul de așteptare al donatorilor diferă. Timpul mediu de așteptare este între 60 și 90 de minute, în funcție de zile să spunem așa. Noi avem un sistem de programare online, Donorium (n.r. – o aplicaţie prin care te poţi programa la donare) și programare telefonică la care se pot programa și au prioritate", a precizat biolog Mădălina NICULESCU, locțiitor director Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța.
Pe de altă parte sunt și donatori care spun că merită așteptarea atunci când se gândesc că salvează viața cuiva.
“Am mai donat și înainte și anul acesta de vreo două – trei ori am donat. Oricum nu mai contează cât aștepti pentru a ajuta, nu contează cât aștepți. Puteam să stau și cinci ore și zece ore”
“În cazul campaniei care este Donează Sânge, fii erou, am zis să donăm să fie bine. În jur de o oră așteptăm cu tot ce, cu preanalize, cu predonare, cu tot ce trebuie. Trbeuie să parcurgem toți pașii până intrăm la donare”
Cei care vor să doneze sânge dar nu ajung în timpul săptămânii la Centrul de Transfuzii o pot face și sâmbăta, începând cu 17 decembrie.