Pastilele cu iod au ajuns și în Constanța. 105 farmacii repartizează gratuit medicamentele, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie
„Cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu” – este îndemnul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila pentru românii de până în 40 de ani. La nivel național, au fost distribuite încă din primăvară aproximativ 30 de milioane de comprimate. Pastilele cu iod au ajuns și în Constanța, unde oamenii au la dispoziție 105 farmacii care repartizează gratuit medicamentele.
După declanșarea conflictului din Ucraina, autoritățile române au luat în calcul eventualitatea apariției unei urgențe nucleare. Chiar dacă deocamdată nu ne confruntăm cu o astfel de situație, o măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este administrarea pastilelor de iodură de potasiu.
Dacă există iod radioactiv în aer, el va fi introdus în plămâni prin inhalare, iar de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. Tot de glanda tiroidă va fi absorbit și iodul stabil din pastile care va duce la oprirea acumulării de iod radioactiv.
Astfel, iodul radioactiv va fi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului. O campanie de distribuire gratuită a pastilelor este activă la noi în țară. Luni, ministrul Sănătății, doctorul Alexandru Rafila, i-a îndemnat pe toți cei eligibili pentru aceste medicamente să meargă să le ridice.
„Pastilele sunt la dispoziția populației. Trebuie să avem un comportament preventiv cu toții și e bine să nu așteptăm să apară un incident nedorit, trebuie să ne pregătim ca în cazul unui incident nedorit să prevenim anumite tipuri de afecțiuni sau vulnerabilități”, a spus dr. Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății.
Iodura de potasiu nu se administrează preventiv, ci se ridică de la farmacie doar pentru a o avea în casă, în caz de accident nuclear, au explicat în repetate rânduri autoritățile. Potrivit Ministrului Sănătății, în România există 2.500 de farmacii în care se găsesc pastilele cu iodură de potasiu, dintre care 105 sunt în județul Constanța.
„Se distribuie exclusiv pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, prescripţia medicală se opreşte în farmacie, în momentul eliberării pastiluţelor, se dă şi nota informativă către pacienţi în care este arătat modul de administrare”, a spus Rodica COMAN, farmacist.
Potrivit reprezentanților lanțurilor farmaceutice, pacienții au venit deja să întrebe de pastile.
Reporter: - Bună ziua! Găsesc la dumneavoastră pastile de iodură de potasiu?
Farmacist: - Da, doar pe bază de rețetă.
Reporter: - Dar le aveți în stoc, da?
Farmacist - Da, avem. Cu rețetă de la medicul de familie doar. Atât se eliberează, în funcție de cantitatea pe care o prescrie medicul. Cam 1-2 comprimate așa se prescriu pe rețetă.
Cei mai mulți dintre constănțeni sunt de părere că este bine să le ridice cât mai repede. Existența pastilelor de iodură de potasiu în locuințele acestora le crează o stare de siguranță, spun oamenii.
Potrivit prospectului, în caz de necesitate, nou născuţii de până într-o lună au nevoie de un sfert de pastilă, copiii care au între o lună şi trei ani de o jumătate de comprimat, iar cei cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani de un comprimat. În categoriile cele mai expuse intră gravidele şi copiii până în 12 ani, pentru că în cazul lor glanda tiroidă este mai activă.