Un medicament vital pentru bolnavii de inimă lipseşte din farmaciile constănțene. ''Pacienții vin, îl solicită însă îi trecem pe o listă de așteptare''
Tambocor este un medicament vital pentru reglarea ritmului cardiac, însă lipsește cu desăvârșire din farmaciile constănțene. De mai bine de o lună, bolnavii vin și îl cer cu disperare dar stocurile s-au epuizat. Sunt nevoiți să aștepte sau să-l înlocuiască cu altul la recomandarea medicului specialist. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a decesului în România de 20 de ani încoace, arată Organizația Mondială a Sănătății.
Tambocor este un antiaritmic administrat pe cale orală și este folosit pentru a preveni anumite tulburări de ritm cardiac. Concret, el este utilizat, în principal, pentru oprirea unei aritmii acute. Însă, de mai bine de o lună, acest medicament, necesar bolnavilor de inimă lipsește din farmaciile din Constanța. În fiecare zi, pacienții vin, întreabă și pleacă.
Am intrat și noi în câteva puncte farmaceutice și am întrebat de acest medicament. Răspunsul a fost negativ de fiecare dată. Farmaciștii spun că deși primesc destul de des cereri pentru aceste pastile, nu există nicio șansă să le fie onorate comenzile deoarece nu există stocuri la producător.
„În farmacii nu se mai găsește de peste 3 săptămâni, o lună de zile. Pacienții vin, îl solicită însă îi trecem pe o listă de așteptare. Ca și preț, se găsește undeva la 60 de lei”, a spus Andreea Băcuţă, farmacist.
Acest medicament conține acetat de flecainidă și este recomandat numai în cazul celor care au aritmii periculoase. Însă, cei care îl folosesc trebuie să fie atent monitorizați de medicul curant.
„Tratamentul este, de obicei, pentru toată viața. Trebuie ținut fără sincope, fără opriri a tratamentului sau în funcție de evoluția bolii trebuie să înțelegem că medicamente se vor adăuga sau vor ieși din schema terapeutică dar niciodată nu trebuie renunțat la tratamentul de fond”, a declarat dr. Anca Rădulescu, șef Societatea Română de Cardiologie, filiala Constanța.
Potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, cei mai mulți români mor din cauza bolilor cardiovasculare iar cifrele cresc alarmant de la an la an.
„La populația adultă, de cele mai multe ori ne referim la boala terosclerotică. Pacienții dezvoltă infarctul miocardic acut. Un loc fruntaș îl deține și hipertensiunea arterială. La populația tânără, la copii sunt boli genetice, congenitale”, a precizat dr. Anca Rădulescu, șef Societatea Română de Cardiologie, filiala Constanța.
Stilul de viață pe care îl avem este în strânsă legătură cu bolile cardiovasculare. Ca să evităm apariția lor ar trebui să ne menținem o greutate corporală potrivită vârstei, să nu fim sedentari și să nu consumăm în exces alcool.