dobroge.tv

Live

Explozie de cazuri de infecţie pulmonară, în Constanţa, dar tot mai multe antibiotice dispar din farmacii. Copiii sunt cei mai afectaţi

31 martie 2022
Publicitate

Într-o perioadă în care infecțiile respiratorii sunt într-o continuă creștere, tot mai multe antibiotice încep să dispară din farmaciile constănțene. Fie că vorbim despre siropuri ca Zinnat sau Ospamox ori antibiotice precum Ampicilina, părinții se plâng că sunt nevoiți să cumpere înlocuitoare ale acestor medicamente care, de multe ori, sunt mult mai scumpe.

Anual, la trecerea dintre anotimpuri, din cauza schimbărilor de temperatură afecțiunile pulmonare își fac simțită prezența, iar copiii sunt cei mai afectați. Chiar în această perioadă, când numărul infecțiilor respiratorii a crescut alarmant, părinții iau cu asalt cabinetele medicilor de familie pentru rețete. Adevăratele probleme apar însă în farmacii, unde antibioticele de care au nevoie au devenit tot mai greu de găsit.

„Știu că nu se mai găsește ampicilina și mi se pare destul de urât pentru că era un medicament foarte bun. Nu doar pentru această problemă, ci pentru mai multe”, a spus o constănţeancă.

„Era un tratament bun folosit inclusiv de bunicii noștri. M-ar fi bucurat să mai existe”, a spus o altă mămică.

Ampicilina nu este însă singurul antibiotic care se găsește tot mai greu în farmaciile constănțene.

„Lipsesc antibioticele de tip siropel: Zinnat, Xifia, foarte puțin Clacid, Ospamox. Cam acestea sunt”, a declarat dr. Ștefana Zamfir, medic familie.

Ca să găsească o soluție, Ministerul Sănătății a lansat o platformă care se numește „lipsămedicamente.ms.ro” și este dedicată cadrelor medicale, asociațiilor sau pacienților. Ei pot solicita cumpărarea antibioticelor care lipsesc. Eu de exemplu am căutat oxpamox și deja am găsit încă o solicitare făcută de un cadru medical. Se pare că doar doi distribuitori din țară au aceste produse.

Chiar dacă vor ca cei mici să se facă bine cât mai repede, părinții nu trebuie să meargă la farmacie înainte de a consulta un medic. Ei trebuie să știe că antibioticele se iau doar la recomandarea cadrelor medicale.

„În jur de 20 de lei și până la 40 de lei. Se pot lua și la liber dar doar în baza unei rețete. Cele compensate pentru cei până la 18 ani sunt gratuite”, a spus Elena Ciciu, manager farmacie.

„La liber, sub nici o formă. Ele se iau începând de la naștere, cu atenție, în funcție de kilogramele copilului”, a precizat dr. Ștefana Zamfir, medic familie.

Antibioticele pentru infecțiile pulmonare pentru cei mici variază la preț, cele mai ieftine pornind de la 6 lei. Acestea se administrează diferit, în funcție de vârstă sau gravitatea afecțiunii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233