A explodat numărul infecțiilor respiratorii, la Constanţa. Tot mai mulţi copii ajung la Urgenţe
A crescut numărul cazurilor de viroze respiratorii. Doar în ultima săptămână au fost înregistrate pe raza județului aproape 2.000 de constănțeni cu infecții ale căilor respiratorii și peste 300 cu pneumonie. La cabinetele medicilor de familie și în unitățile spitalicești din muncipiu se prezintă zilnic zeci de părinți cu copii bolnavi. Unii au primit tratament pentru răceală, alții au fost nevoiți să se interneze. Specialiștii spun că vremea rece, dar și eliminarea restricțiilor sunt principalele cauze.
Vremea schimbătoare din ultima perioadă întreține virozele de sezon. Febră, tuse și nas înfundat – sunt doar câteva dintre simptomele cu care foarte mulți constănțeni s-au confruntat. La cabinetele medicilor de familie s-au prezentat în ultima lună zeci de pacienți care prezentau semne de răceală.
“Foarte mulți, foarte mare creșterea, foarte mulți copii cu infecții acute de căi respiratorii superioare. Acest fapt se datorează ridicării restricțiilor și faptul că nu se mai poartă măști în interior”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Cei mai mulți pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale sunt copii.
“Într-adevăr, în ultima perioadă se observă o creștere a numărului de infecții respiratorii, mai ales în rândul copiilor. Sunt foarte mulți minori care ajung la urgență, cu febră ridicată, cu tuse, cu stare generală alterată. Mulți dintre ei rămân internați pentru tratament de specialitate”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanța.
Statul în colectivitate la creșă, la grădiniță sau la școală îi expun pe cei mici la diferite boli de sezon, iar virusurile s-au răspândit rapid la toți membrii familiei.
“Au fost acasă o pauză destul de mare și i-am dus din nou, după trei zile cu febră. Ne este teamă. Chiar acum m-am întâlnit cu cineva și a zis că a fost la dispensar cu copilul și a zis că era plin de copii bolnavi”, a spus o constănţeancă.
Autoritățile trag un semnal de alarmă. Deși cazurile de COVID-19 au scăzut considerabil, regulile de igienă ar trebui în continuare respectate.
Este recomandat ca la primele semne de boală, oamenii să se prezinte la medicul de familie, să îi fie evaluată starea de sănătate și să urmeze tratamentul prescris.