dobroge.tv

Live

Radiografii gratuite la plămâni în 23 de localități din județul Constanța. Caravana a ajuns zilele acestea la Cumpăna

07 martie 2022
Publicitate

Radiografii gratuite la plămâni – de asta au parte constănțenii din mediul rural. O caravană se va deplasa în 23 de localități și vizează depistarea cazurilor de tuberculoză. Aceasta este dotată cu un serviciu de radiologie și cu instrumente de colectare ale materialelor biologice pentru analize. Până acum aproximativ 2.000 de oameni din județ au participat la screening-ul gratuit.

Caravana a ajuns zilele acestea la Cumpăna. Localnicii s-au așezat la rând încă de dimineață pentru a-și verifica starea de sănătate. Unii spun că în fiecare an fac radiografii la plămâni, alții recunosc că este prima dată când vin pentru o astfel de procedură.

E bun că și așa banii sunt puțini. Cu atât ne mai salvează. Să vedem cum stăm cu plămânii. Eu nu fumez, dar cine știe. Nu am făcut niciodată. Dar nici acum nu știam. Dacă nu veneau băiatul și cu nora. Ei m-au luat și m-au adus încoace”, spune un localnic.

La particular da, am făcut radiografii. Am fost și la spital”, spune o localnică.

Oamenii spun că aceste investigații gratuite sunt binevenite, mai ales după doi ani de pandemie în care multe persoane au trecut prin boala COVID-19.

O dată pe an, e obligatoriu. Și dacă am prins ocazia că este gratuit, am fost ajutată. Să mai economisim. Cu ce se întâmplă acum la noi, vă dați seama că e greu. Și facturi. E greu”, spune o localnică.

Rând pe rând, cumpenenii au intrat în cabinetul mobil.

Omul intră, se dezbracă înăuntru, se pregătește, eu bag datele în calculator, apoi mergem și se face radiografia. Cam atât. Apoi salvăm toate datele, trimitem către medici pneumologi, verifică radiografiile și trimit răspunsurile către medicii de familie”, a declarat Adrian Popa, asistent medical radiologie.

Campania aparține Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București și are ca scop depistarea tuberculozei.

Potrivit statisticilor, la noi în județ, incidența cazurilor de tuberculoză este 50,01 la suta de mii de locuitori. Iar România este țara din Uniunea Europeană care înregistrează cel mai mare număr de pacienți cu această afecțiune.

În Constanța, până acum au venit în jur de 2.000 de persoane să verifice sănătatea plămânilor.

Este un proiect care se desfășoară la nivel național. A început în 2019 și vizează toate județele din România, comunitățile rurale unde în ultimii ani au fost depistate cazuri de tuberculoză. În județul Constanța avem în vedere 23 de comune în care vom merge până undeva la jumătatea lunii aprilie”, a declarat Paula Rusu, coordonator comunicare screening TB din România

Agigea, Valu lui Traian, Mircea Vodă, Cuza Vodă, Corbu, Grădina, Pantelimon, Topalu, Saraiu, Gârliciu și Ciobanu sunt comunele constănțene unde va merge caravana de depistare activă a tuberculozei în zilele următoare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233