NAȚIONAL. Anchetă de amploare la Spitalul Județean din Miercurea Ciuc după ce mai mulți pacienți s-au infectat cu o bacterie și și-au pierdut vederea
14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă, luna trecută, în Secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 dintre ei au fost operaţi din nou.
Serviciul de Comunicare al SJU Miercurea Ciuc a recunoscut joi, răspunzând unei solicitări Agerpres, că trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul operat, la şase dintre pacienţi vederea s-a deteriorat, iar în cazul a cinci pacienţi vederea nu s-a deteriorat sau s-a deteriorat în mică măsură.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a anunţat că a trimis Corpul de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 de lei, în acest caz. Şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat vineri că, în baza HG 857/2011, la nivelul secţiei de Oftalmologie au fost sancţionate şase persoane, inclusiv asistenta şefă şi şeful se secţie, cuantumul total al sancţiunilor fiind de 26.000 lei, iar la nivelul structurilor cu atribuţii în activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale au fost sancţionate cinci persoane, amenzile totale fiind de 4.000 lei, fiind aplicate şi trei avertismente.
Dr. Tar a precizat că s-au constatat "severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare", iar procedurile, chiar dacă existau, nu erau respectate. La rândul său, şeful Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în urma anchetei interne, au fost identificate mai multe probleme pe procedura de procesare instrumentar şi de sterilizare şi consideră că, "mai mult ca sigur, acolo au fost problemele care au dus la această tragedie". Acesta a punctat că sursa infecţiei nu a fost găsită, dar, cel mai probabil, bacteria a fost adusă din afara spitalului şi transmisă prin intermediul personalului secţiei de Oftalmologie.
Informaţia a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Poliției Harghita care a precizat că poliţiştii s-au sesizat din oficiu întrucât în acest caz nu este depusă nicio plângere, fiind deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.
sursă foto: Facebook Spitalul Județean Miercurea Ciuc