Când devine periculoasă pentru sănătate masca de protecţie - avertismentul medicilor
Patru ore este indicat să purtăm o mască de protecție, după care suprafața acesteia poate deveni periculoasă sau inutilă. Medicii atrag atenția că pe ea se pot strânge viruși sau diverse microorganisme dăunătoare . Însă mulți nu își permit să cumpere câte 2-3 măști pe zi. Așa se face că sunt constănțeni care poartă o mască și o săptămână. Sunt și oameni care spun că le aruncă după fiecare utilizare. Iar acest lucru se vede în farmacii. Fie măștile sunt scumpe, fie nu se găsesc.
Masca de protecție - un accesoriu care de peste 4 luni de zile ne-a devenit indispensabil. În magazine, farmacii, instituții și chiar pe stradă, în spațiile aglomerate - masca ne ajută să ne ferim de noul coronavirus. Însă ne poate face și rău, dacă o folosim incorect sau prea multă vreme.
Sunt persoane care nu își permit să cumpere zilnic câte 2-3 măști de protecție. Așa se face că ajung să poarte o mască până la o săptămână.
Preţul măştilor diferă de la o farmacie la alta. Sunt farmacii în care prețul măștilor pornește de la 1,5 lei, dar sunt și locuri în care se cumpără și cu 4 lei. Iar într-o lună de zile, o singură persoană poate cheltui peste 370 de lei dacă vrea să își schimbe măștile la 3-4 ore.
Sunt și constănțeni care spun că își schimbă periodic măștile de protecție. Fie își permit, fie au noroc și le
cumpără mai ieftin. Iar în acele locuri unde prețurile sunt mici, și măștile se găsesc greu.
Pe lângă măștile obișnuite pe care le găsim în farmacii, mai există și alte variante. Cum ar fi cele din materiale textile.
Indiferent de ce mască de protecție alegem, trebuie să fim foarte atenți și atunci când le aruncăm. Acasă este de preferat să avem un spațiu special de depozitare. Iar dacă suntem pe stradă, să le pune într-o punguță până găsim un coș de gunoi. În niciun caz, nu trebuie aruncate la întâmplare.
Purtarea măștii de protecție este obligatorie în prezent în spațiile publice închise. Cei care nu respectă această regulă riscă amenzi de până la 2.500 de lei. Însă, în funcție de cum va evolua criza epidemiologică, autoritățile nu exclud ca mască să fie obligatorie și în aer liber, în zonele aglomerate.